Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Τά 4 συστήματα εξουσίας, τα δύο κόμματα καί η αναδιάταξη....

Ολοι μας είμαστε ενήμεροι γιά τα 4 συστήματα πολιτικής εξουσίας πού συνυπάρχουν ανα δύο στα δύο μεγάλα κόμματα.
Πολλοί αναρωτιούνται (και δημόσια) κατά πόσο αυτή η διάταξη μπορεί να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Σκέψεις φυσικά υπάρχουν πολλές....
Ολες βέβαια απαιτούν τόλμη και όραμα...
Ας δούμε έναν προβληματισμό (τού Κοττάκη) πάνω σε αυτό...
Αναδιάταξη
Αν φύγουμε για λίγο από τη ρουτίνα της ειδησεογραφίας, της έστω εκρηκτικής, και μελετήσουμε προσεκτικά την Πολιτική μας Ιστορία από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα: οι κυρίαρχοι πολιτικοί σχηματισμοί που όρισαν τη μοίρα της χώρας, άλλες φορές προς το καλύτερο και άλλες προς το χειρότερο, μετεξελίσσονται και αναγεννώνται κάθε τριάντα χρόνια.
Από την Ενωμένη Αντιπολίτευση του Γούναρη στο Συναγερμό του Παπάγου και από την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Ν.Δ. του ιδίου, μεσολάβησαν τέσσερις ιστορικοί κύκλοι. Από τους Φιλελεύθερους του Βενιζέλου στην ΕΠΕΚ του Πλαστήρα και από την Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα μεσολάβησαν άλλοι τόσοι.
Το μόνο καινούργιο που προέκυψε ήταν ότι το πολιτικό μας σύστημα αποδέχθηκε στο σύνολό της τη φιλελεύθερη πολιτική κληρονομιά του Ελευθέριου Βενιζέλου. Διαχρονικά, αν κοιτάξει κανείς, όλες οι απόπειρες ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών είτε με νέα κόμματα είτε με συνασπισμούς έπεσαν στο κενό.
Τα κόμματα της Μεταπολίτευσης με την υπάρχουσα μορφή άντεξαν στο χρόνο υπερβαίνοντας και τις προσδοκίες των ιδρυτών τους (ο Ανδρέας το 1995 πίστευε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει άλλη μορφή το 2007).Η Ιστορία όμως πλησιάζει στο να ξανακάνει τον κύκλο της. Οχι αύριο, βεβαίως.
Ωστόσο όλοι νιώθουν ότι από το 2007 και μετά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ζουν από τα λάθη τους. Την περίοδο 2007 - 2008 η Ν.Δ. κυριάρχησε εξαιτίας της κρίσης του ΠΑΣΟΚ και σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι στο παιχνίδι κυρίως εξαιτίας των λαθών της Ν.Δ. Οι «μπράντες» φθείρονται, μόνο οι ηγεσίες αντέχουν. Σ’ αυτά τα πρόσωπα (Καραμανλής - Γιώργος) ή σε άλλα -εφόσον εκείνοι δεν το θελήσουν- θα λάχει στο μέλλον, όχι το κοντινό, να δημιουργήσουν απαρχής τη νέα Κεντροδεξιά ή τη νέα Κεντροαριστερά. Η υποκρισία της συστέγασης προσώπων που δεν συμφωνούν σε τίποτε μεταξύ τους δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον.http://blogs.e-tipos.com/manoliskotakis/entry/αναδιάταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: