Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Πάνω από 200 εκατ. τον Απρίλιο έφτασαν τα δάνεια αυτοκινήτου

Ανάπτυξη με ρυθμούς που κυμάνθηκαν από 35% έως 60% ανά τράπεζα

«Εκτοξεύτηκαν» τα δάνεια αυτοκινήτου τον Απρίλιο μετά από αρκετούς μήνες ακινησίας της αγοράς.


Τα νέα δάνεια έφθασαν σε ένα μήνα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ χάρη στη μείωση του τέλους ταξινόμησης και η αύξηση σε σχέση με το μήνα Μάρτιο κυμαίνεται από 35% και φθάνει το 60%, ανάλογα με την τράπεζα και τη διείσδυση που έχει στη συγκεκριμένη αγορά και τις συμφωνίες με τους εμπόρους αυτοκινήτων.

\

Η μείωση κατά 50% του τέλους ταξινόμησης για καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που δεν έχουν ταξινομηθεί, η οποία ισχύει μέχρι τις 7 Αυγούστου «τόνωσε» ήδη την αγορά και τη ζήτηση για δάνεια αυτοκινήτου. Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο του τρέχοντος έτους η ζήτηση για χρηματοδότηση προς αγορά αυτοκινήτου ήταν ανύπαρκτη στο πλαίσιο της γενικότερης υποχώρησης της καταναλωτικής δαπάνης.


Η αβεβαιότητα των νοικοκυριών για το ύψος του μελλοντικού τους εισοδήματος και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση των ιδιωτών να αυξήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, κάτι που καταγράφεται στους ρυθμούς αύξησης τόσο στεγαστικών όσο και καταναλωτικών δανείων.


Τα δάνεια αυτοκινήτου ήταν ένα από τα «θύματα» αυτού του κλίματος καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων υπέστησαν καθίζηση ειδικά το τελευταίο πεντάμηνο.


Μόλις το Μάρτιο, η μείωση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 40% ενώ όπως φαίνεται το μέτρο που ελήφθη για μείωση του τέλους ταξινόμησης είχε άμεσο αντίκτυπο με αποτέλεσμα να αυξηθεί η χρηματοδότηση αυτοκινήτων τις τελευταίες εβδομάδες, παρότι τα κριτήρια δανειοδότησης είναι αυστηρότερα από ό,τι προ εξαμήνου, όπως άλλωστε σε κάθε κατηγορία χορηγήσεων.


Ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά είχε έντονη πτωτική τάση το 2008 και με βάση τα επίσημα στοιχεία, συνεχίστηκε και στο πρώτο δίμηνο. Η καθαρή ροή καταναλωτικών δανείων μειώθηκε κατά 78% ειδικά στο τετράμηνο Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου.


Στο τέλος Φεβρουαρίου η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 12,3% στην καταναλωτική πίστη και ειδικά στα λοιπά καταναλωτικά δάνεια, στα οποία περιλαμβάνονται τα δάνεια αυτοκινήτου σε 14,3% από 17,3% τον Ιανουάριο και 18,4% το Δεκέμβριο του 2008. Οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης έφθασαν το 31% το 2007 και το 35,4% το 2006.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: