Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Στο 1% το επιτόκιο του ευρώ, σήμερα.


Στο 1% αναμένεται να μειωθεί σήμερα το επιτόκιο του ευρώ Καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ύφεση έχει χτυπήσει την Ευρωζώνη περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν
Των Κωνσταντινου Kαλλεργη - Κατερινας Σωκου
Μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 1% στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προεξοφλούν οι αγορές.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια της Ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την εκτίναξη της ανεργίας καταδεικνύουν ότι η ύφεση έχει χτυπήσει την Ευρωζώνη με μεγαλύτερη σφοδρότητα από ό,τι αναμενόταν.
Αυτό υπογραμμίζουν η άνοδος της ανεργίας, η πτώση του δείκτη PMI της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και η υποχώρηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Από την άλλη πλευρά, η σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,6% τον Μάρτιο καθιστά πιο ασφαλή τη μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς μάλιστα η προσοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζει να στρέφεται στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η προειδοποίηση του ΟΟΣΑ ότι «οι αποπληθωριστικές πιέσεις που αναμένεται να συσσωρευθούν τα επόμενα δύο χρόνια υποδεικνύουν ότι τα εναπομείναντα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων θα πρέπει να αξιοποιηθούν γρήγορα και να εφαρμοσθούν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης».

Καθώς όμως αρκετά μέλη της ΕΚΤ δεν εγκρίνουν μία υποχώρηση των επιτοκίων του ευρώ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1%, οι οικονομολόγοι προσβλέπουν πλέον σε μη συμβατικά μέτρα για την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό το ενδεχόμενο έχει αφήσει εξάλλου ανοιχτό και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμος.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την Ευρωζώνη Αουρέλιο Μακάριο θεωρεί πιθανότερο σενάριο την ποσοτική χαλάρωση, τον διπλασιασμό, στους 12 μήνες, του χρόνου ωρίμασης των δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες προσφέρουν κεφάλαια στις εμπορικές τράπεζες μέσω δημοπρασιών με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αγοράς χρέους του ιδιωτικού κλάδου (υπό τη μορφή εταιρικών ομολόγων). Ωστόσο, οι αναλυτές της Merrill Lynch εκτιμούν ότι η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, ενώ θεωρεί ότι το πλέον μακρινό σενάριο είναι αυτό της αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης.
Χθες, η ανεργία της Ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη εκείνης που ακόμα και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς αναμενόταν, στο 8,5%, τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι ο δείκτης θα φθάσει το 10% μέχρι το τέλος του έτους. Τα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και φέρουν τον δείκτη στο 7,8%, όσο και τον Φεβρουάριο.
Με δηλώσεις τους στα διεθνή πρακτορεία αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση της ανεργίας είναι η χειρότερη στην ιστορία της Ευρωζώνης, ωστόσο προσθέτουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα φανεί, καθώς ιστορικά η ανεργία ακολουθεί με κάποια καθυστέρηση την πορεία της οικονομίας, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατιούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: