Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας νομιμοποιεί καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου !

Οι βασικότερες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

1. Οποιοσδήποτε κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο, καταγεγραμμένο ή μη, με ή χωρίς κτίσματα, που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας, είτε έχει τίτλους είτε όχι, δικαιούται να ζητήσει από την αρμόδια κτηματική υπηρεσία την εξαγορά αυτού μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον το ακίνητο κατέχεται αυθαίρετα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2009 τουλάχιστο για 20 έτη που συμπληρώνονται στις 31-12-2008 και η κατοχή του συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου.

2. Η εξαγορά δημοσίου ή ανταλλαξίμου κτήματος επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα, σε καμιά περίπτωση, δεν νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά.

3. Ως τίμημα εξαγοράς λαμβάνεται η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Οπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, ως τίμημα εξαγοράς λαμβάνεται η αγοραία αξία μειωμένη κατά ποσοστό 20%. Για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία των επικείμενων κτισμάτων ή άλλων πραγμάτων κ.λπ. τα οποία έχουν ανεγερθεί ή δημιουργηθεί από τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους του.

4. Το τίμημα εξαγοράς μειώνεται κατά 0,25% για κάθε χρόνο κατοχής πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2008. Δηλαδή για το ελάχιστο διάστημα αυθαίρετης κατοχής των 20 ετών, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις, η συνολική μείωση ανέρχεται σε 5%.

5. Το τίμημα εξαγοράς μπορεί να μειωθεί περαιτέρω κατά 10%, εφόσον ο αυθαίρετος κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στη δημόσια έκταση και κατά επιπλέον 10% εφόσον είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος. Για έναν ενδιαφερόμενο ο οποίος υπάγεται στις δύο ή και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, η συνολική πρόσθετη έκπτωση επί του τιμήματος μπορεί να φθάσει το 20% ή το 30%.

6. Η μείωση του τιμήματος εξαγοράς αναφέρεται σε αντικειμενική αξία των ακινήτων μέχρι 50.000 ευρώ. Η πέραν του ποσού αυτού αξία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε μείωση και καταβάλλεται από τον αγοραστή εξ ολοκλήρου.

Τα σχόλια δικά σας !

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Ο/Η wolf είπε...
Περίπου 2.000.000 στρέμματα 100.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου προβλέπεται να αποδοθούν στους αυθαιρέτους κατόχους τους, με νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εντός του τρέχοντος έτους. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμημάτων τα οποία θα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με έκπτωση 0,25% για κάθε έτος κατοχής πριν από την 31η-12-2008.

Ειδικά όσοι έχουν ανεγείρει σε καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου οικοδομές τις οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι, θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις καταβάλλοντας στο κράτος τα προβλεπόμενα τιμήματα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%! Από την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου «ξεπάγωσε» το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου με σκοπό να το προωθήσει στη Βουλή. Το αρχικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε καταρτισθεί το 2005 από τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκα, τροποποιήθηκε σε ορισμένα σημεία του και το τελικό αναμορφωμένο κείμενο βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού κ. Ι. Παπαθανασίου