Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κρίση.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Τυχών αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων μέσα από την κοπή χρήματος σήμερα, με τις τιμές χαμηλά, θα αύξανε την καταναλωτική ζήτηση τα έσοδα των κράτων από την φορολογία.
Θα μείωνε την ανάγκη εξωτερικού δανεισμού, θα έκανε τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθηνότερα και ανταγωνιστικότερα και θα τόνωνε τις εξαγωγές την επιχειρηματικότητα.
θα αύξανε τις λογιστικές αξίες στα ευρωπαϊκά χρηματηστήρια και θα έφερνε στις οικονομίες συνάλλαγμα από τον τουρισμό την προσδοκία κερδών.
Θα αύξανε τις τιμές μεσοπρόθεσμα όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Θα μείωνε την αξία των χρημάτων και του πλούτου των ισχυρών κρατών.
Αντί αυτού βλέπουμε σφίξιμο όλων των οικονομιών, πίεση στην ρευστότητα, αύξηση του εξωτερικού δανεισμού των κρατών, κλείσιμο των επιχειρήσεων, Έκτακτες εισφορές, μείωση του τουρισμού και των εξαγωγών ανεργία μείωση των αποδοχών.
Αναρωτώμενος γιατί συμβαίνουν όλα αυτά διαβάζω
στο site της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας την Απάντηση
Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, το ευρώ. Το βασικό καθήκον της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης του ευρώ και, επομένως, η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Η ζώνη του ευρώ αποτελείται από τις 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το ευρώ από το 1999.

Πιο απλά Η ΕΚΤ έχει ως βασικό στόχο την διατήρηση της αγοραστικής δύναμης του Ευρώ. Έτσι βγάζει ανακοίνωσεις και οδηγίες για περιστολή. Μειώνει το χρήμα που κυκλοφορεί για να σωθεί η αγοραστική δύναμη των ευρώ των πλουσίων .
Σε διαρκές αλισβερίση με το δολάριο που έπρεπε να καταρρέει, αλληλοϋποστηρίζονται εις βάρος των λαών και των οικονομιών της Ευρώπης. Αμερικανικά χρεόγραφα και δολάρια, έχουν όλα τα κράτη, μεγαλοκαταθέτες τράπεζες και θεσμικοί.
Δεν νοιάζεται η ΕΚΤ για τις δουλειές που χάνονται.
Δεν νοιάζεται για τις επιχειρήσεις πλην τραπεζών.
Δεν νοιάζεται για την ανεργία και την φτώχια που είναι προ των θυρών. Δεν νοιάζεται για την αύξηση του κόστους δανείσμου των κρατών μελών του Ευρώ.
Νοιάζεται μονό να έχει αγοραστική αξία το ευρώ για όσους επιβιώσουν. Για όσους κάνουν παιχνίδια στο Χρηματηστήρια, για όσους έχουν καταθέσεις και ομόλογα σε ευρώ. Για να έχουν αξία τα bonus των golden boys .
Συντονίζεται με την FED για να σώσουν το διεθνές (βλέπε αμερικανικό) πιστωτικό σύστημα.
Γεννιέται η ανάγκη να έχουμε μια ΕΚΤ με πιο πολιτικά ελεγχόμενη. Μια διοίκηση διορισμένη από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ίσως.
Μια ΕΚΤ εργαλείο ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής και όχι μια ΕΚΤ δεσμοφύλακα.
Και επειδή ελάχιστοι ευρωπαίοι ηγέτες θα δεχτούν κάτι τέτοιο φτάνει ο κόμπος στο χτένι για την ΕΕ και το μέλλον της.
Ήδη χρεοκοπεί μπροστά στο προστατευτισμό. Αδυνατεί να βγάλει μια κοινή απόφαση για δράση. Οι οικονομίες της έχουν ετερόκλητα συμφέροντα και προβλήματα.
Η σύγκλιση ήταν μόνο ονομαστική Δεν έγινε ποτέ πολιτική η ψυχολογική.
Αυτό συμβαίνει γιατί φτιάχτηκε νεοφιλελεύθερη ως το μεδούλι της. Φτιάχτηκε μόνο για το κοινό κέρδος και όχι για τις κοινές ζημιές.
Πρόβλεψη δεν είναι μακριά η μέρα που κάποιο μέλος της ΕΕ θα κόψει χρήμα μόνο του.
Άλλωστε από κανέναν δεν λείπει ούτε χαρτί ούτε μελάνι.
Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Ότι σάπιο υπάρχει στο οικοδόμημα θα πέσει. Αύριο οι Φασαρίες στην Γαλλια και όσα βρίσκονται μπροστά θα είναι το τέλος της ΕΕ όπως την ξέρουμε.
Εμείς να πάμε με τους ισχυρούς.
Νίκη τη Δεξιάς στις ευρωεκλογές Πανευρωπαϊκά δεν είναι καλό σημάδι για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: