Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Μέλη της Εργκενεκόν κατηγορούν τον Πατριάρχη για απόπειρα χρηματισμού..


Ομάδα TVXS
TV Χωρίς Σύνορα
του ανταποκριτή μας στην Τουρκία, Niyazi Dalyanci
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης διαθέτει 4 με 6 δις δολάρια, τα οποία χρησιμοποιεί μέσω της τουρκικής κυβέρνησης για να αποκτήσει αυτονομία, τύπου Βατικανού, εντός του τουρκικού κράτους.
Αυτό υποστηρίζεται μέσα από έγγραφα που κατατέθηκαν στο δεύτερο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν.Τα έγγραφα υποστηρίζεται πως βρέθηκαν στον υπολογιστή του πρώην διοικητή της χωροφυλακής και εν αποστρατεία στρατηγού, Σενέρ Εριουγκούρ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα από το τεκμήρια, το cd 13, περιείχε φακέλους με έγγραφα στα οποία περιγράφονταν συζητήσεις μελών του δικτύου Εργκενεκόν σχετικά με την αποτροπή της νίκης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ταγίπ Ερντογάν, στις τοπικές εκλογές του 2003.
Ένα από τα έγγραφα περιέγραφε μία συνάντηση του δικτύου, στις 5 Νοεμβρίου 2003, με 14 θέματα συζήτησης, χωρισμένα σε θέμα 1, 2, 3 κλπ. Στο θέμα Νο 3 αναφέρεται ότι το ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ παρείχε οικονομική στήριξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, της τάξης των 4 με 6 δις δολαρίων, τα οποία ο τελευταίος θα διοχέτευε μέσω του υπουργού Παιδείας, Χουσεΐν Τσελίκ, για να αποκτήσει το Πατριαρχείο αυτόνομο καθεστώς, όπως εκείνο του Βατικανού.
Σύμφωνα με τις σημειώσεις, ο πρωθυπουργός Ερντογάν όχι μόνο ήταν ενήμερος για αυτά τα χρήματα αλλά είχε πάρει και μέρος αυτών. Στην ίδια παράγραφο, κατηγορείται και η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, ότι «εργαζόταν σοβαρά» για την αναγνώριση της αυτονομίας του Φαναρίου. «Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτραπούν οι προσπάθειες του Πατριάρχη να γίνει "Oικουμενικός" και μάλιστα πριν από τις τοπικές εκλογές», αναφέρεται στις σημειώσεις.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται, επίσης, ένα γράμμα προς τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Χιλμί Οζκιόκ, από κάποιους «νέους αξιωματικούς», στο οποίο και απαιτείται η παραίτησή του. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το cd στο οποίο περιλαμβάνεται το γράμμα βρέθηκε στα γραφεία της Ένωσης για τα Ιδεώδη του Ατατούρκ (Ataturkcu Dusunce Dernegi), της οποίας πρόεδρος ήταν ο Εριουγκούρ, μετά τη συνταξιοδότησή του από το στρατό.
Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι το γράμμα είχε σταλεί στον Οζκιόκ με την ένδειξη ότι προερχόταν από διάφορες στρατιωτικές ομάδες και υπαλληλικό προσωπικό, διεκδικώντας την παραίτησή του εξαιτίας της αδύναμης στάσης του να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Ερντογάν.
Στο γράμμα υπήρχε και μία «καταγραφή» με τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, ένα εκ των οποίων είναι και «το ξεπούλημα της Κύπρου και η προτροπή στους Τούρκους της δυτικής Θράκης να συμπεριφέρονται σαν Έλληνες».
Το γράμμα συνέχιζε αναφέροντας ότι εξαιτίας της αδράνειας του Οζκιόκ να αντιμετωπίσει αυτές τις πολιτικές, οι νέοι αξιωματούχοι ντρέπονταν και έχαναν το σεβασμό των πολιτών. Το κατηγορητήριο για τη δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων της δίκης Εργκενεκόν δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, με κεντρικό σημείο την προσπάθεια δύο εκ των πιο ισχυρών στρατηγών, του Εριουγκούρ και του Χουρσίτ Τολόν, να σχεδιάσουν πραξικόπημα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Ο ενάγων πρότεινε οι στρατηγοί να καταδικαστούν σε ισόβια.
Στη σελίδα 1.909 του κατηγορητηρίου, 56 εναγόμενοι, 21 εκ των οποίων έχουν συλληφθεί, κατηγορούνται για συνωμοσία και συμμετοχή σε σχέδιο για βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: