Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Προετοιμασία για μία επώδυνη περίοδο προσαρμογής, τόνισε ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν.

Μαύρα μαντάτα για την οικονομία
Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής, τόνισε σήμερα ο Πωλ Κρούγκμαν, μιλώντας στην Αθήνα σε συνέδριο για την χρηματοοικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος απέρριψε τις προτάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων με την επιβολή εφάπαξ φορολογικών εισφορών, αντιπροτείνοντας στην ουσία την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ώστε τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα να συνεισφέρουν περισσότερα στο κοινό ταμείο.
Ειδικότερα, επισήμανε πως μια χώρα μπορεί να αυξήσει «με προσεκτικό τρόπο» τους φορολογικούς της συντελεστές, με στόχο την αύξηση των φόρων στους πλουσίους.
Η Ελλάδα, επισήμανε ακόμα, καλείται να αντιμετωπίσει τώρα το έντονο πρόβλημα του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υπογράμμισε επίσης ότι το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος είναι σε υψηλά επίπεδα και συνεπώς οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται με μικρότερη ταχύτητα στην Ελλάδα συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση τη χαρακτήρισε ως «τη μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων».


Buiter: Πιθανή πτώχευση
Πριν από τον Κρούγκμαν μίλησε ο οικονομολόγος Willem Buiter ο οποίος θεωρεί πιθανή μια πτώχευση της Ελλάδας. Αυτό επειδή αν η ύφεση χειροτερέψει θα αυξηθεί η πιθανότητα η Ελλάδα να μην μπορέσει να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να κηρύξει στάση πληρωμών.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, θα μπορούσε ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να υπάρξει ένας «πολιτικός μετασχηματισμός» προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων για την αύξηση των φόρων.
Εναλλακτικά, προτείνει τη σε μόνιμη βάση περιστολή των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο W. Buiter διαπίστωσε ακόμα συμπτώματα πόλωσης στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας πως το «κοινωνικό κεφάλαιο» βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα υπό την έννοια ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κράτος.
Διαχώρισε τέλος τη χρηματοπιστωτική κρίση από την οικονομική ύφεση και εκτίμησε πως η πρώτη πλησιάζει στο τέλος της.

Η ύφεση όμως θα κρατήσει τουλάχιστον 2 χρόνια «ακόμα και αν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν λάθη» στην προσπάθεια αντιμετώπισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: