Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

"Θερμό φθινόπωρο" φοβάται ο Αλμούνια

17/03/2009 - 16:59
Την έντονη ανησυχία του για «θερμό φθινόπωρο» στο κοινωνικό μέτωπο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα
La Stampa.
Ο ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί ότι «οι κοινωνικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται» και τονίζει ότι «χρειάζεται μια άνοιξη διαλόγου για να αποφευχθεί ένα θερμό φθινόπωρο».
«Δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί κοιτώντας τις εντάσεις που αυξάνονται από παντού», πρέπει «να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βοηθήσουμε όσους χάνουν τις θέσεις εργασίας τους», υποστηρίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.
«Περιμένουμε από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια ισχυρή πολιτική ώθηση», υποστηρίζει ο Χοακίν Αλμούνια, εν όψει της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή με θέμα την οικονομική κρίση.

Στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ, 672.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες από το Eurosignal.

Ως προς τα σχέδια ανάκαμψης που έχουν υιοθετηθεί από ευρωπαϊκές χώρες ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι «εάν παραστεί ανάγκη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα».
Σημάδια ανάκαμψης
Ο Χοακίν Αλμούνια επανέλαβε ωστόσο ότι διακρίνει σημεία βελτίωσης σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε εδώ και τρεις μήνες:

«Ορισμένες τράπεζες δημοσίευσαν καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, η ρευστότητα της αγοράς βελτιώνεται και η δέσμευση των κυβερνήσεων για την πραγματοποίηση δημοσίων έργων θα φέρει σύντομα αποτελέσματα».
Ο Χοακίν Αλμούνια «ελπίζει ότι αγγίξαμε τον πάτο», αλλά «δεν μπορεί να είναι σίγουρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: