Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Το πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου


Πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου
Πηγή: RAPID


Η Επιτροπή εξέτασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου και διαπίστωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική το 2009 θα είναι μάλλον επεκτατική.
Αυτό προβλέπεται να αντιστραφεί στα επόμενα έτη ενόψει των μεγάλων εξωτερικών ανισορροπιών.
Η Κύπρος ενέκρινε μια σημαντική δέσμη κινήτρων για το 2009 σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται ότι θα οδηγήσει, στο πλαίσιο του προγράμματος, σε δημοσιονομικό έλλειμμα σχεδόν 1% το 2009, σε αντίθεση με ένα κατ' εκτίμηση ισόποσο πλεόνασμα πέρυσι. Κατά τα επόμενα έτη, το διαρθρωτικό έλλειμμα αναμένεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.
Αν και το έλλειμμα αναμένεται ότι θα παραμείνει κάτω από 3%, αυτό δεν φαίνεται ότι δικαιολογείται με βάση τις οικονομικές προοπτικές, οι οποίες παραμένουν σχετικά καλές, ή ότι είναι επιθυμητό λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη μεγάλων εξωτερικών ανισορροπιών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της σφοδρής επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος, η δημοσιονομική στρατηγική υπόκειται σε σοβαρούς κινδύνους αρνητικών εξελίξεων. Με γνώμονα τις μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες, η τήρηση συνετών δημοσιονομικών πολιτικών και η ενίσχυση της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα.
Η Επιτροπή συνιστά συνεπώς στο Συμβούλιο να καλέσει την Κύπρο:
(i) Να εφαρμόσει μέτρα ανταποκρινόμενη στο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με το πρόγραμμα αλλά να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών το 2009 σε σχέση με το στόχο·
(ii) Να αντιστρέψει την προβλεπόμενη δημοσιονομική χαλάρωση το 2010 και μετέπειτα, περιορίζοντας τις δαπάνες προκειμένου να εξασφαλίσει υγιή δημοσιονομική θέση μεσοπρόθεσμα
(iii)Λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής επιδείνωσης και του προβλεπόμενου αντικτύπου της δημογραφικής γήρανσης στις δημόσιες δαπάνες, να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών επιδιώκοντας τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Τα σχετικά έγγραφα δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: