Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η χαμένη τιμή της Δημοσιογραφίας

Δημοσιογράφοι δύο ταχυτήτων και κατηγοριών.
Οι ρομαντικοί των χιλίων ευρώ μηνιαίως με πληθωρικά προσόντα και ταλέντο που κατατάχθηκαν στην ουτοπία τους για να σώσουν τον κόσμο. Τελικά πνίγονται μαζί του.
Και οι άλλοι, των χιλιάδων ευρώ μηνιαίως, τα κατοικίδια που για ένα ψωμωμένο κόκαλο χορεύουν χιπ-χοπ πρωτίστως στα χαλιά των αφεντάδων τους και δευτερευόντως σε δημόσια θέα...Για να πάρουν την έγκριση από τις σουσούδες συζύγους τους οι οποίες υποκαθιστούν την AGB.
Οι πρώτοι, οι μεροκαματιάρηδες, επεξεργάζονται την επικαιρότητα στην βάση των εκτεταμένων γνώσεών τους και της κριτικής που οφείλουν να ασκούν στην εξουσία. (Η κουκούλα είναι αδόκιμο αν όχι γελοίο να ποινικοποιηθεί για παράδειγμα. Ή η οικονομική κρίση αποκαλύπτει την παταγώδη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου συστήματος που εξώκοιλε το κρατικό καράβι στην δανειακή φαλκονέρα..)
Για να την παραδώσουν στους χλιδάτους που θα την διαχειριστούν επειδή έχουν μία και μοναδική ικανότητα. Να βλέπουν την εικόνα ανεστραμμένη..
Πως δηλαδή η οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία αναδημιουργίας αρκεί ο λογαριασμός να πληρωθεί από τον συνήθη ύποπτο. Τον λαό. Κι αρχίζει αμέσως το σαφάρι «γνωμών» που θα στηρίξουν την θέση τους αυτή.. Εύκολο.. Στην ουρά του συγκεκριμένου «ταμείου» υπάρχει πολιτικός συνωστισμός!
Το αμέσως επόμενο ερώτημα βρίσκεται στο ποια είναι η χρεία των πρώτων.. Των μεροκαματιάρηδων..
Καμιά δεκαριά διεκπεραιωτών θα έφταναν για όλα ΜΜΕ.. Κι ας προέρχονταν από τις τάξεις των ανειδίκευτων εργατών.. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν τους ζήτησε εμπειρία και κυρίως γνώσεις.
Λάθος. Μέγα λάθος.

Επειδή για την προβολή της ανεστραμμένης εικόνας που ο αφέντης επιβάλλει, προαπαιτείται η ικανότητα της θέασής της !!
Και οι χλιδάτοι είναι κοινωνικά οικονομικά και πολιτικά μύωπες. Μειονέκτημα που όμως αποτελεί προτέρημα στα τσίρκο ευρέσεως εργασίας παρουσιαστών των Βορείων προαστίων.. Μαϊμούδες χρειάζονται. Ποτέ δεν ανέφεραν την λέξη δημοσιογράφους…
Γι αυτό οι μεροκαματιάρηδες αποτελούν τον αφανή θεμέλιο λίθο του εμφανούς τερατουργήματος. Ωστόσο οι μαϊμούδες είναι άξιες θαυμασμού.
Γιατί οι πρώτοι, οι μεροκαματιάρηδες, δεν θα εκποιούσαν την κοινωνική ηθική τους για μερικές μπανάνες πολυτελείας.
Οι δεύτεροι οι χλιδάτοι, τις αποδέχονται ακόμη και αν τους τις επιβάλλουν για πάσης φύσεως χρήσεις! Καμιά αναστολή. Στην ανακύκλωση για παράδειγμα των πολιτικών κοινωνικών και κυρίως οικονομικών σκουπιδιών.
Πρόσφατα παρέλασε όλων των καναλικών βούρκων ο γνωστός αξιωματούχος υιός ενός επίσης γνωστού χουντικού αξιωματούχου που με ύφος χιλίων πιθήκων επιχείρησε να μας πείσει για το απολύτως απαραίτητο των κυβερνητικών μέτρων σύμφωνα με τα οποία την κρίση θα πληρώσουν οι λαϊκές μάζες..
Και οι δημοσιογραφικές μαϊμούδες απέναντί του δια της νοηματικής συναινούσαν!!!
Με τις κωλοτούμπες τους..Ναι, αλλά δεν παύει να τους αθωώνει η παρουσία διάφορων ρομπέν των αστών κατά τις μεταμεσονύκτιες διαδρομές στις πολιτικές Συγγρού..
Με μια ειδοποιό διαφορά. Πως αν αυτοί οι αγράμματοι χρυσοκάνθαροι πράγματι αμφισβητούσαν το σύστημα, τότε να είστε βέβαιοι πως τα όργανά του δεν θα είχαν καταργήσει μόνο αυτούς ως οδηγούς. Αλλά και όλα τα επικοινωνιακά οχήματα μαζί. Τα ΜΜΕ. Να γιατί ένιωσα ένα θρόισμα αλλαγής από την έστω βίαιη Δεκεμβριανή εξέγερση των δεκαεπτάχρονων.. Κι ας θρηνούν οι «εμποράκοι» πάνω από την ασφαλισμένη πραμάτεια τους.. Έτσι κι αλλιώς απούλητη την είχαν..
Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: