Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η Αγκυρα "κλειδί¨" για τα σχέδια των ΗΠΑ

Στ. Ευσταθιάδης Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Αναμενόμενη ήταν η επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία και αμερικανοί αξιωματούχοι με τους οποίους είχε συναντηθεί πριν από δύο εβδομάδες στην Ουάσιγκτον η υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τής είχαν κάνει σχετικό υπαινιγμό.

Κατά τις εκτιμήσεις αμερικανών στρατιωτικών και πολιτικών, η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και, ως ένα σημείο, «κλειδί» στα σχέδια του Λευκού Οίκου για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης και της Κεντρικής Ανατολής.
Με «δεσμό στενής συνεργασίας» με το Ισραήλ και με «τακτική επικοινωνία» με τη Χαμάς η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει αναπτύξει διπλωματική και οικονομική κινητικότητα στον απέραντο μουσουλμανικό κόσμο της Κεντρικής Ασίας.
Πολύ πρόσφατα πρόσωπα τα οποία επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αναγόρευσαν την Τουρκία «κεντρικό παράγοντα» στη διεθνή προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή και κάλεσαν τη νέα πολιτική ηγεσία «να διορθώσει τη λαθεμένη πολιτική της κυβέρνησης Μπους (...) έναντι της Τουρκίας».
Από στρατηγικής πλευράς, το Πεντάγωνο χρειάζεται τα τουρκικά αεροδρόμια για να μεταφέρει δυνάμεις και πολεμικό υλικό στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, χρειάζεται τα λιμάνια της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στον Εύξεινο για να ναυλοχούν πολεμικά σκάφη- έστω και απλώς για «να δείξουν τη σημαία»-, χρειάζεται το οδικό δίκτυό της για να μεταφέρεται με σχετικώς ανέξοδο τρόπο πάσης φύσεως υλικό για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Από διπλωματικής πλευράς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπει την Τουρκία σε ρόλο μεσολαβητή στις εσωτερικές διενέξεις μετριοπαθών και ισλαμιστών Αράβων, σε συνομιλητή- για λογαριασμό της Ουάσιγκτον- με τη Συρία του Ασαντ αλλά και με το Ιράν των αγιατολάχ. Τέλος, ας σημειωθεί το γεγονός ότι δύο αγωγοί πετρελαίου από την Κεντρική Ασία καταλήγουν στις νότιες παραλίες της Τουρκίας και ο αγωγός φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, την κατασκευή του οποίου προωθούν οι ΗΠΑ σε ανταγωνιστή των ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη, σχεδιάζεται να καταλήγει στα τουρκικά παράλια απέναντι από την Κύπρο.
Η κυβέρνηση Ερντογάνκαι, πολύ περισσότερο, η τουρκική κοινωνία- θεώρησε και θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μπους την απαξίωσε και δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες της χώρας. Γι΄ αυτό και αρνήθηκε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την κεντρική αεροπορική βάση της Τουρκίας για τη μεταφορά στρατού και πολεμικού υλικού στο Ιράκ, γι΄ αυτό και ο αντιαμερικανισμός είχε εντυπωσιακή έξαρση.
Η Αγκυρα γνωρίζει πολύ καλά τη στρατιωτική και πολιτική αξία της χώρας, και ασφαλώς θα διεκδικήσει ένα σοβαρό τίμημα προκειμένου να αποδεχθεί σχέδια, προτάσεις και πολιτικές του νέου Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, όπως και η κυρία Χίλαρι Κλίντον , η οποία έκανε τις πρώτες κρούσεις, θα συναντήσει στην Αγκυρα σκληρούς συνομιλητές, προβλέπουν κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτονμάλιστα διατυπώθηκε και η ιδέα «να μη σπεύσει» ο πρόεδρος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται στην Ευρώπη την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και «υπάρχουν σκέψεις» να επισκεφθεί κατόπιν τη Βαγδάτη και την Καμπούλ- οπότε καθ΄ οδόν θα σταματήσει στην Τουρκία.
Περίπτωση να επισκεφθεί την Ελλάδα ο πρόεδρος Ομπάμα- είτε άλλος ανώτερος αξιωματούχος- δεν διαφαίνεται επί του παρόντος. Η Ελλάδα, κατά τις επίσημες αμερικανικές εκτιμήσεις, δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας (τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου εντυπωσίασαν).
Πέραν τούτου, παραμένει ζωντανή στη μνήμη της πολιτικής ηγεσίας και της γραφειοκρατίας η «υποδοχή» που επεφύλαξε η Αθήνα στον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον - στελέχη της προεδρίας του υπηρετούν σήμερα στον Λευκό Οίκο.
Ούτε ξέχασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν όταν επεχείρησε να έλθει στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.
Δεν θα διακινδύνευαν κάτι παρόμοιο και οπωσδήποτε δεν θα άφηναν τον πρόεδρό τους να επισκεφθεί την Ελλάδα. Προτιμούν να προσκαλέσουν τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στην Ουάσιγκτον.
emprosdrama.blogspot.com από ΤΟ ΒΗΜΑ eust@dolnet.gr

2 σχόλια:

Stathis είπε...

Δεν φταίει ο Ομπάμα, εμείς φταίμε!
Για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, για τα χάλια της εθνικής μας πολιτικής στον τομέα εξωτερικών και άμυνας δεν φταίει απόλυτα και η κ. Μπακογιάννη. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια με τις αποτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Και όχι γιατί δεν έχουμε καλούς διπλωμάτες, απλά δεν έχουμε σταθερή στρατηγική πολιτική και κάθε κυβέρνηση την αλλάζει, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια Βαβέλ.
Μια το ζεϊμπέκικο, μια οι σεισμοί, μια οι κουμπαριές, μια η οικονομική κρίση, μια το “όλοι είμαστε αδέλφια”, τι εικόνα να δώσεις; Πως να βασιστούν επάνω σου οι άλλοι με τέτοια αλλοπρόσαλλη εφαρμοζόμενη πολιτική;
Και εδώ που τα λέμε η κ. Μπακογιάννη είναι και η άτυπος υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιας και ο κ. Μεϊμαράκης προτιμά την... “ησυχία” της Αθήνας και την ενασχόλησή του με τα δρώμενα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, τα δείπνα με βουλευτές και το φροντιστήριο αγγλικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αν κάποιος εξετάσει την πορεία του από τότε που έχει αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέχρι σήμερα δεν έχει τίποτα να πει για το έργο του γιατί πολύ απλά δεν έχει κάνει τίποτα, σε σημείο μάλιστα όπως καταγγέλθηκε από βουλευτές, να στερούνται είδη ενδύσεως οι στρατιώτες μας, ενώ οι ξένες εταιρίες έχουν “μπλοκάρει” την προμήθεια ανταλλακτικών για τις ένοπλες δυνάμεις γιατί δεν πληρώνονται...
Η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στη γειτονική μας χώρα δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει λοιπόν. Παρά το γεγονός ό,τι πάει εκεί με αφορμή μια πολυπολιτισμική σύνοδο-για την οποία ήταν προγραμματισμένο να πάει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ-εντούτοις θέλει να δώσει το μήνυμα προς όλους πως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ αναλαμβάνει καθήκοντα “επιτηρητή” στην περιοχή η Τουρκία μαζί με το Ισραήλ.
Παράλληλα λόγω της εθνικής εγγύτητας που έχει η Αγκυρα με τα τουρκόφωνα κράτη της Κεντρικής Ασίας που διαθέτουν άφθονους ενεργειακούς πόρους, θα προσπαθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, ώστε να διασπάσει το “Σύμφωνο της Σαγκάης” για να περιορίσει την ισχύ της συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Και πρέπει να σας υπενθυμίσουμε εδώ πως όλες αυτές οι ενέργειες δεν είναι τυχαίες. Υπάρχει σχέδιο. Το σχέδιο αυτό με την ονομασία “Red Horizon” το είχε εκπονήσει η πρώην υπουργός των ΗΠΑ κ. Κοντολέτσα Ράις-η οποία είναι και ρωσολόγος-στρατηγική που η προεδρία Ομπάμα τηρεί απαρέγκλιτα.
Οσο για τα δύο νέα ραντάρ που κατασκεύασε με χρήματα του ΝΑΤΟ η Τουρκία στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας με τα οποία ελέγχει όλη την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και τη Μαύρη Θάλασσα και τους βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει πλέον στο οπλοστάσιό της, γι΄ αυτά δεν γίνεται κουβέντα από την ελληνική πλευρά. Ούτε βέβαια για την παραβίαση των όρων της συνθήκης για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη CFE), με αποτέλεσμα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν διπλάσιο οπλισμό από τον δηλωμένο επειδή το νότιο τμήμα της γείτονος εξαιρείται από τον έλεγχο της συνθήκης.
Η τουρκική διπλωματία γνωρίζει άριστα αυτά τα πλεονεκτήματα που κατέχει λόγω της στρατηγικής της θέσης και τα εκμεταλλεύεται στο έπακρο καθιστώντας την Ελλάδα ουσιαστικά δορυφόρο της και υποτελή της στην περιοχή.
Αυτό ονομάζεται real politik κυρίες και κύριοι πολιτικοί και διπλωμάτες. Εξωτερική πολιτική με βάσει τα συμφέροντα της χώρας σου και όχι με μικροπολιτικά κριτήρια και φιέστες.
Και μην αναφέρετε την επιτυχία των αγωγών γιατί “φούσκα” ήταν κι έσκασε...


Vellerefontis Team

Stathis είπε...

«Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Τουρκία έκανε την Ελλάδα να ζηλέψει», λέει ο τουρκικός Τύπος για το θόρυβο που προκάλεσε η εξαγγελία της επίσκεψης Ομπάμα. «Οι ΗΠΑ προτίμησαν την Τουρκία από εμάς», συμπυκνώνει τις αντιδράσεις και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα».

Η Radikal γράφει στην πρώτη σελίδα: «Ο Ομπάμα έκανε το γείτονα να σκάσει» και «Η Αθήνα οργισμένη και ανήσυχη», ενώ στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι «η Αθήνα έχει υποστεί σοκ, λόγω του ενδιαφέροντος του Ομπάμα για την Τουρκία».

Η Ελλάδα είχε ενθαρρυνθεί πριν από την εκλογή του Ομπάμα στο αξίωμα του προέδρου από τα μηνύματά του τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Κύπρο. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ είχε συναντηθεί ανεπίσημα με την κ. Κλίντον, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει αισιοδοξία.

Η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ αναφέρει επίσης το σχόλιο του παρουσιαστή της ειδησεογραφικής εκπομπής της ΝΕΤ, που είπε χαρακτηριστικά: «Παιδιά, να είμαστε λίγο σοβαροί. Τι είδους δημοσιογραφία είναι αυτή; Ντροπή, ντροπή».