Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Όχι στις πρόωρες εκλογές

Όχι στις πρόωρες εκλογές«Κανένα πρόβλημα για την εξυπηρέτηση του χρέους», διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός
Associated Press

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το σχέδιο για την περιστολή των κρατικών δαπανών και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το δημόσιο χρέος έδωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι «27» κατέβαλαν προσπάθεια να διατηρηθεί η ενότητα δυτικής και ανατολικής Ευρώπης και να αποκατασταθεί η σταθερότητα της οικονομίας με πιθανή επιτάχυνση της ένταξης στο ευρώ...
Η χώρα μας μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ενώ απέρριψε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ξεκαθαρίζοντας «δεν σκέφτομαι εκλογές. Τελείωσε αυτό το θέμα».
«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι παρά ταύτα η Ελλάδα θα συνεχίσει στην πολιτική της.
Η δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως διευκρίνισε, δεν αμφισβητείται από κανέναν και σημείωσε ότι τα πρόσφατα δάνεια που συνήψε η χώρα είχαν και μεγάλη ζήτηση και υπερκαλύφθηκαν.
Στην παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός ανέφερε οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγνοούν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, «της πιο σοβαρής κρίσης στη μεταπολεμική εποχή», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε αποφυγή του προστατευτισμού, που θα μπορούσε να διακυβεύσει πολλά από αυτά που η Ευρώπη έχει πετύχει ως σήμερα, και την προώθηση και την αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχυθούν εδικοί τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αυτοκινητοβιομηχανία αλλά με τρόπο ώστε να μην πληγεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η πολιτική μας δεν είναι να βάλουμε νέους φόρους».
Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, με τους αρχηγούς των κομμάτων θα συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα, ο κ.Καραμανλής ζήτησε συναίνεση για τους χειρισμούς και συνεννόηση «στα βασικά, στα αυτονόητα».
Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή «σε ρεαλιστικές προτάσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ζούμε σε έκτακτες συνθήκες και έχει σημασία να δείξουμε αίσθημα ευθύνης», δήλωσε ακόμη.
Πιέσεις από Γιούνκερ και Μπαρόζο
Πριν από την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού του μετέφεραν τη δυσπιστία τους για τον αν η Ελλάδα θα καταφέρει να τηρήσει το στόχο για ανάπτυξη 1,1% την ώρα που η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,2%.
Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή της για την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και ιδίως σε ό,τι αφορά την περιστολή των δαπανών του δημοσίου.


emprosdrama.blogspot.com ,από Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: