Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Δώδεκα επιχειρηματίες στο ίδιο τραπέζι, αυτή την εποχή, είναι από μόνο του ενδιαφέρον...

Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο ότι ένας τραπεζίτης οργανώνει σεπαρέ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα βόρεια προάστια.
Ετσι κι αλλιώς, δώδεκα –τι συμβολισμός!- επιχειρηματίες στο ίδιο τραπέζι, αυτή την εποχή, είναι από μόνο του ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν έχουν στη μέση έναν υποψήφιο πρωθυπουργό.
Ο Νίκος Καραμούζης είναι μάνατζερ με κίνηση εκκρεμούς ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του τραπεζικού συστήματος. Ενας πανέξυπνος άνθρωπος, αμερικανοσπουδαγμένος, πανεπιστημιακός, με ένα στρέμμα βιογραφικό. Ενας γκουρού στην εγχώρια χρηματοπιστωτική πιάτσα.
Η μεταπήδησή του από την Εθνική Τράπεζα στη Eurobank και η ενδεχόμενη επιστροφή του στην Εθνική, εάν οι πολιτικές εξελίξεις φέρουν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, είναι ένα θέμα που αναφέρεται συχνά στα καλά στέκια τελευταία.
Τα μεσημέρια του Σαββάτου τρώει στο «Μπελ Ελέν» στην Πολιτεία, με κεφαλαιούχους, δημοσιογράφους, πολιτικούς, ενίοτε και ακαδημαϊκούς. Θεωρείται ενημερωμένος και λέγεται ότι σ’ αυτόν οφείλεται η αποκάλυψη του σκανδάλου των ομολόγων.
Η αποκάλυψη ωφέλησε το ΠΑΣΟΚ, τα Ταμεία, αλλά και την … κυβέρνηση, γιατί σε έξι μήνες ακόμη δεν θα είχε μείνει φράγκο. Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, ο Καραμούζης οργάνωσε μια συνάντηση γνωριμίας του Γιώργου Παπανδρέου με το Χρήμα.
Με αυτούς που έχουν τα λεφτά. Τι προσέφερε μ’ αυτόν τον τρόπο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Κυρίως αυτό που έλεγε ο Ιρλανδός συγγραφέας Αλαν Μίλιγκαν:
«Τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν φίλους, αλλά μπορούν να πετύχουν καλύτερη ποιότητα εχθρών».

του Γιώργου Λακόπουλου ........ αναδημοσίευση από τον "Ελεύθερο Τύπο"
.

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Ο/Η wolf είπε...
Η δειπνολογία συνεχίζεται στη Χαριλάου Τρικούπη ως αποτέλεσμα της κινητικότητας που επιδεικνύουν ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι πολύ στενοί συνεργάτες του το τελευταίο διάστημα. Κατά τις πληροφορίες, μάλιστα, το πρόσφατο δείπνο του κ. Παπανδρέου με κορυφαίους παράγοντες της αγοράς στο σπίτι του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank κ. Ν. Καραμούζη δεν ήταν το μοναδικό, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογο με συνδαιτυμόνες εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών.

Στο ερώτημα «πότε έγινε» και «ποιοι συμμετείχαν» δεν δίνονται απαντήσεις, στο πλαίσιο της «διακριτικότητας» που έχει υποσχεθεί ο κ. Παπανδρέου προς τους παράγοντες με τους οποίους συναντάται κατ’ ιδίαν.

«Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συναντήσεις», διαβεβαιώνουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη στέλνοντας δύο μηνύματα: ένα προς την κυβέρνηση, ότι «η αγορά είναι απογοητευμένη και προσβλέπει στο ΠΑΣΟΚ, βοηθούντων και των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν σταθερά πρώτο το κόμμα», κι ένα προς τους κορυφαίους του κόμματος, ότι «ο πρόεδρος θα βλέπει όποιον θέλει, όποτε θέλει και όπως θέλει». Αυτό το τελευταίο αφορά στην (όχι ευχάριστη) έκπληξη που δοκίμασαν τα λεγόμενα «οικονομικά στελέχη», δηλαδή όσοι ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τον οικονομικό τομέα σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όπως η κυρία Λούκα Κατσέλη ή ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεδομένου ότι ενημερώθηκαν γι’ αυτά από τις εφημερίδες. Στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου εξηγεί ότι καλώς δεν προσκαλούνται άλλα στελέχη, «αφενός, για να μη δίνονται λαβές για συζητήσεις περί προτιμήσεων ή αποκλεισμών και, αφετέρου, για να μην προκαλείται η αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου μοιράζει κυβερνητικούς ρόλους».

Ο τρίτος λόγος αφορά στη μυστικότητα που έχουν ζητήσει οι συνδαιτυμόνες. Το «ντιλ» έχει τηρηθεί, γενικώς, κι έσπασε μόνο στην περίπτωση του τελευταίου δείπνου «αλλά όχι με ευθύνη των κυρίων Παπανδρέου - Ραγκούση», όπως τονίζεται με έμφαση από τη Χαρ. Τρικούπη, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι η διαρροή έγινε από συμμετέχοντα.

Οσο για τις σκέψεις να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ είναι κατηγορηματικοί: όχι πριν από τις ευρωεκλογές. «Δεν έχει νόημα μια τέτοια κίνηση τώρα», λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και εξηγούν ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ληφθεί εάν η Ν.Δ. καταγράψει σημαντική ευρω-ήττα και τεθεί θέμα ουσιαστικής δυνατότητας να ασκεί την κυβερνητική εξουσία.


ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ

Ελεύθερος Τύποςhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=78391

3 Μάρτιος 2009 3:49 μμ