Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

"Ως Μακεδόνας, δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας"

«Ως Μακεδόνας, δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας» δήλωσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει».
Αυτό δήλωσε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με
αφορμή την έκθεση Μακ Ντούγκαλ για την οποία υπογράμμισε ότι «οι μηχανισμοί που αποβλέπουν στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οφείλουν να έχουν ως τελικό σκοπό την ενίσχυση της αρμονικής συνύπαρξης των πολιτών» και ότι «δεν μπορεί να μετατρέπονται σε όχημα για εκείνους που συνειδητά επιχειρούν την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο διακρατικώνσχέσεων».

"Δεν μπορεί", συνέχισε ο κ. Καραμανλής, «να γίνονται εργαλείο στα χέρια εκείνων, που για ιδιοτελείς σκοπούς επιδιώκουν την καλλιέργεια εντάσεων στο εσωτερικό μιας κοινωνίας».
Τόνισε μάλιστα ότι «ματαιοπονούν, όσοι επιχειρούν να κατασκευάσουν ιστορικό παρελθόν σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να υποκλέπτουν την Ιστορία άλλων».
Αυταπάτες ας μην έχει κανένας, δήλωσε ο κ. Καραμανλής: «τη δική μας Ιστορία, δεν τη χαρίζουμε σε κανένα. Ιστορία χιλιάδων ετών δεν παραχαράσσεται και δεν εκχωρείται», είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος, επιδοκιμαζόμενος από την πλειοψηφία πρόσθεσε:
«Και να πω μια κουβέντα, ευθέως όπως τη νιώθω. Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. Ως Μακεδόνας δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας».
Στην ομιλία του, ο κ. Κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για «ανεύθυνη αμφισβήτηση» του κύρους της χώρας, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε μια στάση ανευθυνότητας και βουλιμίας για την εξουσία. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με χώρους «που μας χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές».
Η χώρα διαθέτει αυτοδύναμη και συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στα εξωτερικά είναι διαχρονική, απαρέγκλιτη και ενιαία, είναι πάνω από όλα εθνική, την υπηρετούμε όλοι και πριν από όλα το υπουργείο Εξωτερικών: Όσοι προσπαθούν για μικροκομματικούς λόγους να παρουσιάσουν διαφορές εκεί που δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν, προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά και είναι απαράδεκτο όταν επιχειρείται σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, είπε ο κ. Καραμανλής. Με αφορμή την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία περιέγραψε ως υπηρεσιακό κείμενο που δεν πρέπει ούτε να υποτιμούμε ούτε να υπερεκτιμούμε, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη Δημοκρατία, η οποία σέβεται απόλυτα την ισονομία, την ισοπολιτεία και τα δικαιώματα των πολιτών της.
Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι «όποιοι για αλλότριους σκοπούς προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια, εκμεταλλευόμενοι τις ελευθερίες και δικαιώματα που κατοχυρώνει η Δημοκρατία μας, για ένα να είναι βέβαιοι: Θα αποτύχουν. Έχουμε πλήρη γνώση της δράσης τους, αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές τους, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση από τις δημοκρατικές αρχές και αξίες μας. Η Ελλάδα δεν έχει να κρύψει τίποτα. Κάθε πολίτης είναι ίσος απέναντι στο νόμο και απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτό».
Για την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Σημείωσε ωστόσο ότι «είμαστε από τους πρώτους που ταχθήκαμε ανοιχτά υπέρ της γεφύρωσης του όποιου χάσματος είχε δημιουργηθεί με το μουσουλμανικό κόσμο. Κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι θετικές και θα είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, εφόσον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο» είπε ο κ. Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής επανήλθε επίσης στο θέμα της ψήφου των εκτός της Επικράτειας Ελλήνων, παρατηρώντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση των συναρμοδίων επιτροπών, οι απόδημοι διατύπωσαν τη συναίνεσή του ως προς το σχέδιο νόμου που πρότεινε η κυβέρνηση:
«Χθες οι απόδημοι μας μετέφεραν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι προέχει η άμεση καθιέρωση της ψήφου», είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: «Βέβαια μετά την πρώτη εφαρμογή, θα ήθελαν να δουν και παραπάνω βήματα, όπως η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Κατανοούν όμως ότι τα βήματα αυτά δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση για αντικειμενικούς λόγους».
Όπως είπε ο κ. Καραμανλής είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ αναρωτήθηκε εάν «θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ το αυτονόητο δικαίωμα των αποδήμων να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, ή θα τους το στερήσει κρυπτόμενο πίσω από μικροπολιτικά προσχήματα», και ακόμα, εάν «θα φερθεί με ωριμότητα και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ή θα προτιμήσει να μη το στηρίξει, μόνο και μόνο επειδή το προτείνει η ΝΔ».
ΠΗΓΕΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: