Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Διαξιφισμοί σε πολλαπλά μέτωπα...

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή
ΑθήναΤελευταία ενημέρωση 13:35
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Εξωτερική Πολιτική (12/3/2009)
Σε ηλεκτρισμένο κλίμα διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά το αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά ζητήματα είναι απαράβατες.

«Αποτύχατε παταγωδώς και στην εξωτερική πολιτική» απάντησε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.
Ο Κ.Καραμανλής δέχθηκε έντονη κριτική και από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, ο οποίος επιπλέον επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για αναφορές στο πρόσωπό του ως «ακραίου» πολιτικού.
Καραμανλής:
«Οι 'κόκκινες γραμμές' είναι απαράβατες»
«Στα εθνικά μας ζητήματα υπάρχουν απαράβατες 'κόκκινες γραμμές' που δεν αλλοιώνονται, δεν παζαρεύονται, δεν εγκαταλείπονται. Είναι οι γραμμές από τις οποίες δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Είμαστε αφοσιωμένοι σε στόχους που είναι κοινοί για όλους τους Έλληνες. Η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική κινείται με εξωστρέφεια, εθνική αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και αξιοπιστία» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε διαρκή αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής οικογένειας, με τις ΗΠΑ που αποτελούν σύμμαχο, με τη Ρωσία και την Κίνα που βγαίνει δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχουν σκαμπανεβάσματα που δυσκολεύουν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και επισήμανε την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα. Σημείωσε, όμως, ότι καμία διεκδικητική κίνηση, καμία πράξη αμφισβήτησης σε βάρος των δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν έμεινε χωρίς απάντηση.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι μακρά διαδικασία, αλλά ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, καθώς δεν έχουν γίνει βασικά βήματα.
Επισήμανε, δε, ότι τόσο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνδέονται με τη λύση του Κυπριακού.
Επιπλέον, ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την ευρωατλαντική πορεία όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όπως και της ΠΓΔΜ.
Έκανε λόγο για ισχυρή βούληση συνεργασίας με την ΠΓΔΜ, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, όπως η ονομασία, η προκλητική στάση της ηγεσίας της χώρας και ο εθνικισμός που καλλιεργείται στο εσωτερικό της.
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στα Σκόπια ότι όσο παραμένει η εκκρεμότητα της ονομασίας και η χώρα δεν κάνει τα αναγκαία βήματα για κοινά αποδεκτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο δρόμος για τις ευρωατλαντικές δομές θα παραμείνει κλειστός.
Επίθεση Καρατζαφέρη σε δύο μέτωπα
Διπλή επίθεση εξαπέλυσε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης: αφ' ενός άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής -με βασικό άξονα τα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία-, αφ' ετέρου κατήγγειλε με σφοδρότητα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που τον χαρακτήρισαν «ακραίο».
Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε για αθλιότητα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δήλωσαν ότι αντιπροσωπεύει τα άκρα και τον χαρακτήρισαν ακραίο και ακροδεξιό. «Ο ελληνικός λαός δεν έχει μέσα του σπορά φασισμού ούτε ρατσισμού», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ζήτησε, δε, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εγκαλέσει τα στελέχη αυτά.
Με αφορμή, δε, τους χαρακτηρισμούς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι άλλοι είναι ακραίοι και έκανε αναφορά σε τοποθετήσεις του μουσουλμάνου βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Μ.Τσετίν.
Σχετικά με τα περί συμμαχίας με τη ΝΔ, ο Γ.Καρατζαφέρης επισήμανε ότι η συναίνεση που υποσχέθηκε στην κυβέρνηση αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τίποτα περισσότερο.
Όσον αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και κυρίως την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για την οποία είπε πως δεν προσπαθεί τα δύσκολα, γιατί κάνει δημόσιες σχέσεις. «Η κυβέρνηση σας κ. Καραμανλή είναι όμηρος της κ. Μπακογιάννη που θυσιάζει την εξωτερική πολιτική για την ιδιοτέλειά της» επισήμανε.
Ο κ. Καρατζαφέρης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, από την οποία αφήνει έξω την Ελλάδα. «Αυτό που θέλουν οι Αμερικάνοι είναι μια γερή Τουρκία που θα παίζει το χωροφύλακα. Δεν σηκώνετε ανάστημα στον Αμερικάνο», τόνισε.
Παπανδρέου:
«Αποτύχατε παταγωδώς και στην εξωτερική πολιτική»
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Γ.Παπανδρέου κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, επικρίνοντας τον Κ.Καραμανλή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας: «Αποτύχατε παταγωδώς».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το 2004 «παρέλαβε την Ελλάδα της ασφάλειας και του μεγαλείου των Ολυμπιακών Αγώνων, μια Ελλάδα αξιοσέβαστη στο διεθνές στερέωμα, ενώ τώρα ο λαός είναι απαισιόδοξος, η διεθνής κοινότητα μάς αγνοεί και μας μνημονεύει μόνο για τα αρνητικά».
Ειδικότερα για την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εγκατέλειψε το Ελσίνκι και διμεροποίησε τη συζήτηση με την Τουρκία. «Πάνε περίπατο οι 'κόκκινες γραμμές' και σήμερα αναρωτιέστε προς τι η επιθετικότητα της Τουρκίας» σημείωσε. Προχώρησε, δε, σε εκτενή αναφορά των διαφορετικών απόψεων και επιλογών του ΠΑΣΟΚ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διασυρμό της χώρας, λόγω των επιτηρήσεων, και σημείωσε ότι οφείλεται στον μικροκομματικό και την ανικανότητα της κυβέρνησης. «Πιστεύει κανείς σε αυτήν την αίθουσα ότι η επιδείνωση των όρων του διεθνούς δανεισμού, η αύξηση του δημοσιονομικού χρέους δεν επηρεάζουν την άσκηση εξωτερικής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια;» αναρωτήθηκε.
Αναφερόμενος, δε, στο «ναι» του ΛΑΟΣ στη ΝΔ -και εμμέσως στα σενάρια περί συνεργασίας των δύο κομμάτων- ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Το αίτημα για συναίνεση εξελίσσεται σε μια εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων, γιατί προφανώς θυμόσαστε το σύνθημα ότι η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά».
Ο Γ.Παπανδρέου επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, παρατηρώντας: «Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές προσλαμβάνουν έναν διπλό πολιτικό χαρακτήρα. Θα δώσουμε σαφές μήνυμα για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα και για την ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: