Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Έκθεση κόλαφος για την Τουρκία, από Τουρκικό Ίδρυμα,που αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα των Μειονοτήτων !

Εκθεση - κόλαφος για την Τουρκία
Σοβαρό και «εκ των έσω» πλήγμα δέχτηκε η αξιοπιστία της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του «Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών» (TESEV) για τα περιουσιακά δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την έκθεση του έγκριτου TESEV επισημαίνει ότι οι «μη μουσουλμάνοι Τούρκοι πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντιδημοκρατικές και παράνομες πρακτικές», που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη τωνανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αναφορά αυτή αμφισβητεί πλήρως την αξιοπιστία και την επάρκεια του νόμου που ενέκρινε τον Σεπτέμβριο η Τουρκική Εθνοσυνέλευση (τον οποίο έσπευσε με ανεξήγητη σπουδή να χαιρετίσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια Εκθεσή της για την Τουρκία), που είχε σκοπό να άρει τους περιορισμούς που για δεκαετίες έχουν επιβληθεί στην άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των μειονοτήτων.Η υπόθεση αυτή αφορά χιλιάδες ακίνητα ιδιοκτησίας Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων, τα οποία έχουν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος είτε απειλούνται με κατάσχεση λόγω περιορισμών στο δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης της περιουσίας.

Ο τουρκικός νόμος δίνει τη δυνατότητα επιστροφής ορισμένων περιουσιών, αλλά δεν προσφέρει, σύμφωνα με την Εκθεση, «δίκαιη λύση» για τη διασφάλιση επιστροφής των ακινήτων και απαιτεί μάλιστα από τα μη μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα την εξασφάλιση ειδικής άδειας από το τουρκικό κράτος για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων.
Στην Εκθεση της TESEV καταγράφεται, επίσης, η προσπάθεια του κράτους να διατηρήσει στην κατοχή του κατασχεμένα ακίνητα με τη διαδικασία της... επανεγγραφής τους στο Κτηματολόγιο με παραποιημένα στοιχεία ιδιοκτήτη, ενώ δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέων ευαγών ιδρυμάτων από τους μη μουσουλμάνους πολίτες.Τα στοιχεία που αποκαλύπτει στις 60 σελίδες της η Εκθεση σε μεγάλο μέρος τους αφορούν περιουσίες ελληνικής καταγωγής Τούρκων πολιτών, Ελλήνων πολιτών και ευαγών ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας και, φυσικά, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί και στην Αθήνα την υποχρέωση αξιολόγησης της εφαρμογής του τουρκικού νόμου και έγερσης των προβλημάτων που δημιουργεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Αναρτήθηκε από skal

Δεν υπάρχουν σχόλια: