Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότατας

Με την οικοδομική δραστηριότητα να καταγράφει ήδη από το 2008 σημαντική υποχώρηση κατά 17,%, η κατάσταση στην αγορά ακινήτων δεν είναι καλύτερη το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Πάνω από 150.000 ακίνητα βρίσκονται απούλητα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται μέτρα για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων. Ποια είναι αυτά;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αυτά αφορούν την ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για την αγορά πρώτης κατοικίας και στη μείωση της δανειακής επιβάρυνσης.
Συγκεκριμένα εξετάζονται:


- Η επαναφορά της έκπτωσης των τόκων στεγαστικού δανείου από το εισόδημα –όπως ίσχυε μέχρι και το 2002– και όχι από το φόρο, που ισχύει
σήμερα.

Το όφελος σε αυτή την περίπτωση είναι πολλαπλάσιο και εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντικό κίνητρο σε όσους υποψήφιους αγοραστές πρώτης κατοικίας έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αγορά, αλλά διστάζουν λόγω αρνητικής ψυχολογίας.
- Στην ίδια λογική εντάσσεται και η πρόταση για επιδότηση του επιτοκίου στεγαστικού δανείου κατά μία μονάδα, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά
κριτήρια.


Τα μέτρα αυτά έχουν προταθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και –επαναλαμβάνουμε– αφορούν μόνο την αγορά πρώτης κατοικίας.
Οι εμπνευστές και εισηγητές τους υποστηρίζουν ότι οι όποιες απώλειες εσόδων θα αντισταθμιστούν από τα έσοδα που θα προέλθουν από την τόνωση του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: