Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ευκαιρία για ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης

Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου - πρ. Βουλευτή
Συμβούλου Επιχειρήσεων

Επιτεθείτε τώρα που ο ανταγωνισμός περιμένει ζαλισμένος τις εξελίξεις.
Αναπτύξτε τη δημιουργικότητα σας και αποδείξτε ότι δεν είστε τυχαία επιχειρηματίας.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι αγορές δεν μηδενίζονται
.
Έστω και αν συρρικνώνονται, η μειωμένη ζήτηση εξυπηρετείται από αυτούς που μπορούν να πείσουν τους πελάτες τους ότι έχουν κάτι να τους προσφέρουν.
Σε αυτές τις συνθήκες, ακόμα και η σταθεροποίηση των πωλήσεων είναι ανάπτυξη. Αυτή η ανάπτυξη είναι προφανώς σε βάρος του ανταγωνισμού και ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία σας να αποδείξετε ότι είστε καλύτεροι.
Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα οικονομικά σας και κάντε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης στα μέτρα που αυτά σας επιτρέπουν.
Έχετε να κερδίσετε εκτός από την επιβίωση της επιχείρησής σας, την μελλοντική της υπεραξία δεδομένου ότι καμιά οικονομική κρίση δεν είναι για πάντα.
Η αγωνία των κυβερνήσεων για στήριξη της πραγματικής λεγόμενης οικονομίας, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης των τολμηρών και αποφασισμένων να πετύχουν.
Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τα αναπτυξιακά προγράμματα προκειμένου να βελτιώσετε τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό σας.
Από ότι φαίνεται, οι διοικούντες κατάλαβαν ότι ανάπτυξη χωρίς ρευστότητα δεν γίνεται και στα νέα επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα προβλέπεται η δυνατότητα άντλησης μεγάλων προκαταβολών μέχρι και το 90% του ποσού της επιδότησης αμέσως μετά την έγκριση της πρότασης.
Η επιδότηση όμως δεν είναι πανάκεια. Μια αναδιοργάνωση της επιχείρησης με αναπτυξιακό προσανατολισμό είναι απαραίτητη για να εκμεταλλευτείτε τις μεγάλες ευκαιρίες που σας δίνονται στις παρούσες συνθήκες.
Χρησιμοποιήστε όσο περισσότερα εργαλεία του σύγχρονου management μπορείτε ξεκινώντας βέβαια από ένα καλό ταμειακό προγραμματισμό, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα πωλήσεων και συνεχίστε αν είναι απαραίτητο με πιο σύνθετα εργαλεία όπως έρευνες αγοράς, έρευνες ανταγωνισμού, συστήματα διασφάλισης ποιότητας κλπ. ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την επιχείρησή σας εύκολα και η δραστηριότητά σας να είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη.
Οι προσφορές σε όλους τους κλάδους ακόμα και στην παροχή υπηρεσιών είναι μεγάλες αυτή την περίοδο και είναι ακόμα μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσετε.

Αν μπορείτε να προσλάβετε έναν έμπειρο manager θα ήταν ακόμα καλύτερα για να έχετε έναν εσωτερικό έλεγχο και μια αντικειμενική δεύτερη γνώμη.
Νομίζω ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος σε ενδοσκόπηση και γκρίνια.


* Ο κ.Σαραφόπουλος διατηρεί Γραφείο Μελετών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, από το 1981. Διετέλεσε GEO σε αρκετές παραγωγικές μονάδες, καθώς επίσης και Σύμβουλος στο ΥΠ.ΕΘ.Ο. κλπ
Τηλ. Εικοινωνίας : 2521031300, 2521046310 Fax: 2521055111 E-mail : sarafopu@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: