Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

"Όχι" σε φορολογικά μέτρα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Υπ. Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου !

Για να σημειωθεί ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι είχε προβλεφθεί, κάτι που θα επιβεβαιώσει κατά πάσα πιθανότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές της εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει το Μάιο.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ. Παπαθανασίου συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών της σημερινής συνόδου του Ecofin στις Βρυξέλλες.


Οι προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση μετατίθενται για το 2010, τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την οικονομία θα είναι η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε όλες της χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο η αύξηση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη είναι 2,5%.
Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική οικονομία ο κ. Γ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Επισήμανε, ωστόσο, με έμφαση ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους.
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι λόγω της χαμηλής ροής των πιστώσεων και των δυσμενών όρων δανεισμού κρίνεται ευρύτερα απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές καθώς και η χάραξη από όλα τα κράτη μέλη μιας στρατηγικής που θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε χαμηλά επίπεδα.
Η γενικότερη τάση που διαμορφώνεται, συμπλήρωσε ο Γ. Παπαθανασίου, είναι ότι ακόμα και για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα θα πρέπει να επανέλθουν σε δημοσιονομική σταθεροποίηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ακόμη, ότι η κάθε χώρα θα καταβάλει τις δικές της προσπάθειες, αλλά και σε συντονισμό με τις άλλες χώρες για την έξοδο από την κρίση.
Σε γενικές γραμμές ανέφερε ότι χώρες όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο που εμφανίζουν ακόμα δημοσιονομικά πλεονάσματα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, όπως άλλωστε και χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, παρά την επιδείνωση που εμφανίζουν στα δημόσια οικονομικά τους.
Από την άλλη μεριά, σημείωσε ότι η επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά υπάρχει το 2009 σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία και ότι όπως είναι γνωστό χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία εμφανίζουν ήδη υπερβολικά ελλείμματα.
Ως θετικό σημάδι ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου τη μείωση του πληθωρισμού.
Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του σημερινού Ecofin προετοιμάστηκε η επόμενη σύνοδος κορυφής καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή θέση ενόψει της ομάδας των 20 σημαντικότερων οικονομιών της Γης που θα πραγματοποιηθεί όπως είναι γνωστό στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.
Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και της εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και οργανισμών.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί πιο έντονα από την οικονομική κρίση, ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ecofin συμφώνησε ότι η κάθε χώρα θα κρίνεται ξεχωριστά για το αν θα της δοθεί οικονομική υποστήριξη, χωρίς να αλλάζουν ή να παραβιάζονται οι υφιστάμενοι κανόνες.
Αναφερόμενος, ειδικά στην ελληνική οικονομία ο Γ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Επισήμανε με έμφαση ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους.
Σε ό,τι αφορά τη μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των συνολικότερων συζητήσεων για την εισοδηματική πολιτική που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του μηνός.
Ερωτηθείς αν επίκειται υιοθέτηση φορολογικών μέτρων, ο υπουργός εθνικής οικονομίας ανέφερε ότι κακώς έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται σχετίζεται με τη φορολογία. Σημείωσε ότι μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα κάθε μέρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα πρέπει να έχουν στόχο την περικοπή των δαπανών και τη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, ο Γ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι στις 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο άτυπο Ecofin στην Πράγα στις 4 Απριλίου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, ο Γ. Παπαθανασίου δήλωσε τα εξής: «Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες 20 ετών, η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Από εκεί που μας στοίχιζε 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, περιμένουμε να έχουμε έσοδα 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

Τέσσερις βασικές συστάσεις
Το Συμβoύλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ , στο πλαίσιο της σημερινής εξέτασης των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης 21 κρατών μελών της ΕΕ, απηύθυνε προς την Ελλάδα, τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής με βάση τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της χώρας μας για την περίοδο 2008-2011.
Η πρώτη σύσταση αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας το 2009,
η δεύτερη αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας,
η τρίτη τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και
η τέταρτη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό.
Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία) εμφάνισαν το 2008, έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ.
Για τη Μάλτα που εμφάνισε επίσης έλλειμμα πάνω από το 3% κρίθηκε ότι η υπέρβαση του ορίου έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γενικές γραμμές αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι λαμβανομένου υπόψη πως η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε έχει μεγάλο χρέος, έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.
Με βάση τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται:
- Να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη το 2009 με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους/ΑΕΠ.
- Να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη αναπροσαρμογή της οικονομίας, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.
- Να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό τις πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και να βελτιώσει περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών διαδικασιών με την αύξηση της διαφάνειάς τους, τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής με γνώμονα τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και τη σύσταση μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών.
-Να βελτιώσει, εν όψει του αυξανόμενου επιπέδου του χρέους και της προδιαγραφόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.
Στο κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα είχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο 4% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της δεκαετίας. Παράλληλα, όμως όπως τονίζεται, οι εγχώριες και εξωτερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες διευρύνθηκαν σημαντικά, γεγονός που οδήγησε σε υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος.
Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, έχει αντίκτυπο στην οικονομία και ασκεί πιέσεις στο χρέος, αναφέρει το κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου.
Στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής, το 2008 το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,9% και αναμένεται το 2009 να παραμείνει θετικό.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% το 2007 και το δημόσιο χρέος ήταν από τα υψηλότερα στην ΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας ώστε να μην διακυβεύσει περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την ανταγωνιστική θέση της χώρας, υποστηρίζει το Συμβούλιο το οποίο διαπιστώνει ακόμη πως η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει πακέτο για την τόνωση της οικονομίας.
Επισημαίνεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές περιέλαβαν στον προϋπολογισμό του 2009 ορισμένα μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται οφέλη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών και να προχωρήσει σε διόρθωση των παραγόντων που οδηγούν σε υψηλές εγχώριες και εξωτερικές ανισορροπίες της οικονομίας.

emprosdrama.blogspot.com πηγή: Α.Π.Ε.

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

exastal:
καθαρή γραμμή Πασόκ στην «Καθημερινή»:όλη μέρα προπαγάνδιζε ως δεδομένη την επιτήρηση!!!

Ο ρόλος της «Καθημερινής» είναι πλέον ξεκαθαρισμένος.
Όλη μέρα είχε φάτσα κάρτα άρθρο ευθυγραμμισμένο με την προπαγάνδα της «Ιπποκράτους» και ενισχυτικό της αυλής Παπανδρέου, που μέρες τώρα προπαγανδίζει την επιτήρηση που έρχεται ενώ η κυβέρνηση φεύγει:«ΕΕ: και επισήμως σήμερα σε κοινοτική επιτήρηση η ελληνική οικονομία»

[Αφού είδαν ότι δεν τους πέρασε η σημερινή προβοκάτσια, προπαγάνδιζαν ότι τελικά μόνο το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας δεν πρόκειται να εγκριθεί.]
Έπεσαν και πάλι έξω μια και η επίσημη τοποθέτηση από το Συμβoύλιο υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε., απευθύνει τέσσερις βασικές (έστω αυστηρές) συστάσεις οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα(Μέτρα τώρα για το έλλειμμα, το μήνυμα της Κομισιόν). Ειδικότερα για τη χώρα μας , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γενικές γραμμές αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. Σίγουρα δεν ευθύνεται για τη διεθνή κρίση ο Καραμανλής! Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε έχει μεγάλο χρέος (στη χειρότερη εκτίμηση γι’ αυτό το εξωτερικό χρέος ευθύνονται και τα δύο κόμματα εξουσίας), έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.

Ο Παπακωνσταντίνου του Πασόκ, κολλημένος στα προσωπικά του σουξέ, μίλησε για αναξιοπιστίες και διαστρέβλωσε για άλλη μια φορά την επίσημη ευρωπαϊκή ανακοίνωση θεωρώντας ότι επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις του.... Αυτοί ξέρετε είναι και Κασσάνδρες και φωστήρες!!!!! Θα μπορούσαν βέβαια να αρκεστούν σε ηπιότερες εκφράσεις και να πουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση μετατίθεται το 2010 ή επιτήρηση απ' τον Απρίλη ή λιτότηττα ζητά η Ευρώπη. Και όμως! Προτίμησαν άλλη μια φορά την καταστροφολογία, το μηδενισμό και την απαξίωση. Βαφτίζουν την ανευθυνότητα, αντιπολίτευση! Σε ένα πράγμα δεν αλλάζει το Πασόκ. Στην πεισματική διαστροφή της πραγματικότητας. Νομίζουν ότι έτσι ανακτούν την βαριά πληγωμένη αξιοπιστία τους. Πληγωμένη και από το παρελθόν, που δεν θέλουν να θυμούνται και από το παρόν που αρνείται διαρκώς να τους κάμει τη χάρη.