Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Σημαντική συμφωνία για την "υφαλοκρηπίδα" !

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζεται η μονογραφή, χθες, συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο κρατών. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο και έγιναν υπό συνθήκες μυστικότητας. Η υπογραφή της συμφωνίας θεωρείται «ιδιαίτερα σημαντική» για τα ελληνικά συμφέροντα για τους εξής λόγους:
- Ενσωματώνει τις διατάξεις της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι), η οποία οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα στα 12 ναυτικά μίλια και ορίζει ότι υφαλοκρηπίδα διαθέτουν και τα νησιά. Τη σύμβαση δεν έχει επικυρώσει η Τουρκία, η οποία αρνείται ότι οι πρόνοιές της έχουν εφαρμογή στο Αιγαίο.
- Για τις περιοχές (νησιά) όπου η απόσταση μεταξύ των ακτών των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ορίζονται στη βάση της μέσης γραμμής. Αρχή που παγίως υποστηρίζει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας. Η τουρκική πλευρά επιμένει πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
- Γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων (η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή είναι έξι ναυτικά μίλια, όπως και στο Αιγαίο).
Πρόκειται για ένα δικαίωμα της ελληνικής πλευράς που, αν και στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η οποία διατηρεί για τον λόγο αυτόν το casus belli.
Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: