Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

"Απαιτείται διαρκής εγρήγορση και συνεργασία" δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες !

«Η σύνθετη διεθνής οικονομική κρίση, που βιώνουμε, απαιτεί διαρκή εγρήγορση και συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της σημερινής Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ο συντονισμός των δράσεων των κρατών μελών της ΕΕ, ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων, που είχαν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη και δική μας επιλογή είναι να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Άλλοι μπορεί να έχουν επιλέξει τον εύκολο δρόμο και να κρύβουν την αλήθεια από τους πολίτες. Αυτό όμως είναι ζημιά για τον τόπο». Επισήμανε δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιλογή των δράσεων, που θα έχουν στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ενίσχυση αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη, ότι από το Σεπτέμβριο του 2008, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Ιεράρχησε, ως σημαντικότερα προβλήματα, τη μείωση του δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, την αύξηση του κρατικού δανεισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και την τάση για προστατευτισμό. Έναντι αυτών των τάσεων, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι βραχυχρόνια θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση του δανεισμού, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τους μακροχρόνιους στόχους και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Επιπλέον επισήμανε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το ελεύθερο εμπόριο και να αποφευχθεί ο προστατευτισμός, καθώς επίσης, να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Εστίασε επίσης, στην ανάγκη να αναμορφωθεί μεσοπρόθεσμα το εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Κάθε χρηματοοικονομικός οργανισμός οφείλει να ελέγχεται και να παρακολουθείται διαρκώς για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα», υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής και με βάση αυτό, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την καλύτερη επιτήρηση όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εντός της ΕΕ.
Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των 20 σημαντικότερων οικονομιών της Γης, στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αυτή, με τις αποφάσεις της, θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η συνεργασία στο επίπεδο της ΕΕ, παραμένει βασική προτεραιότητα και ότι η συνεργασία αυτή είναι σε γενικές γραμμές «περισσότερο αποτελεσματική».
Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για χορήγηση 5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για ενεργειακά έργα και για την ανάπτυξη των υποδομών στην ύπαιθρο. Σημείωσε ότι «αυτό το πακέτο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα», αφού προβλέπει πόρους για την υλοποίηση τριών ενεργειακών έργων, που αφορούν άμεσα τη χώρα, καθώς και για την τόνωση της γεωργικής ανάπτυξης.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης, επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και τη βοήθεια στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, όπως οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι άνεργοι. Υπογράμμισε ακόμη ότι, «όπως σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, υπάρχει ανάγκη διεθνούς συντονισμού», τονίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο, που διαδραματίζει η ΕΕ προς την κατεύθυνση αυτή. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι το ιδιαίτερα μεγάλο χρέος της Ελλάδας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά με αίσθηση ευθύνης και ότι τα μέτρα, που έλαβε, έχουν έκτακτο χαρακτήρα και ανταποκρίνονται σε ειδικές περιστάσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προσφάτως, υιοθετήθηκαν με συναίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης, βάσει της οποίας, οι πλέον εύποροι Έλληνες θα συμβάλουν περισσότερο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Είπε ακόμη, ότι η δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να είναι ευχάριστη και ότι οι δράσεις της διαπνέονται από αίσθηση ευθύνης. Μίλησε για ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και υπογράμμισε τις προσπάθειες, που γίνονται για την αναμόρφωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν προχώρησε στην έκτακτη φορολόγηση και των τραπεζών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, η απόφαση αυτή θα ήταν λανθασμένη και θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω περιορισμό των δανειακών ροών προς την οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέας οικονομικής απογραφής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται διαρκής παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών δεικτών. Σημείωσε δε, ότι η παρακολούθηση αυτή δε γίνεται επειδή επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες, αλλά επειδή αποτελεί ευθύνη και καθήκον της κυβέρνησης. «Όταν έχουμε πρόβλημα θα πρέπει εμείς να το διορθώνουμε και κανένας δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει, πώς αυτό θα συμβεί», τόνισε.
Αναφερόμενος ειδικά, στο ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους, ο Κ. Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε σχέση με το ΑΕΠ, τόνισε ότι η απόφασή του ήταν να μην προχωρήσει η χώρα στη μείωση, με «θεραπεία σοκ». Για το ζήτημα της ανάπτυξης, προέβλεψε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ, όπου το πρόσημο θα παραμείνει θετικό και το 2009, δηλαδή, προέβλεψε ότι «η χώρα δεν θα εισέλθει σε περίοδο οικονομικής ύφεσης». Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν τρεις βασικούς στόχους. Την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημοσιονομική ισορροπία και την ενίσχυση των πολιτών, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονική τάση προς τη δημοσιονομική ανισορροπία και για το λόγο αυτό οι πολιτικές, που ελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα, έχουν ως στόχο την εξυγείανση των δημόσιων οικονομικών. Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, καθώς και μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού. Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, περί δημιουργίας ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη ζώνη του ευρώ στην περίπτωση που κάποια χώρα της αντιμετωπίσει πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών της αναγκών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αφενός δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αφεταίρου, αν υπήρχε, δεν θα αφορούσε την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η αναχρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου χρέους γίνεται με απολύτως κανονικό τρόπο και ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κάλυψης των δανειακών αναγκών της.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απασχόλησης, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σταθερά τάσσεται υπέρ των σταθερών θέσεων εργασίας. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, λογικό είναι να αναζητούνται και λύσεις ανάγκης». Συνεχίζοντας επί του θέματος, ανέφερε ότι το ζήτημα της μερικής απασχόλησης των εργαζομένων θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων, υπό τον όρο ότι θα μπορούσε να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να γίνεται μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων. «Παρά να κλείσει μια επιχείρηση, καλύτερα να αναζητηθούν άλλες λύσεις», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα η ελαστικότητα στην αγορά της εργασίας, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ακολούθως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον τομέα του τουρισμού και ότι θα συνεχίσει να το πράττει.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτό που ζήτησε, ήταν να γίνει μια ρεαλιστική κουβέντα και συνενόηση στα αυτονόητα. Ειδικότερα, διευκρίνισε, ότι ζήτησε από τα κόμματα να συμφωνήσουν σε έξι παραδοχές. Στην τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου, στο μεγάλο δημόσιο χρέος που επιβαρρύνεται από την κρίση, στη σταδιακή προσαρμογή για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στον προσδιορισμό των αντοχών της ελληνικής οικονομίας, στην ανάγκη στήριξης των συμπολιτών που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα και στο ότι η αυτοσυγκράτηση την ώρα της κρίσης είναι κοινωνικά επωφελής για όλους.
Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση και συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της. Σε τέτοια κρίση θα βοηθούσε η διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συνενόησης και η στοιχειώδης σύγκλιση στα αυτονόητα».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τα φαινόμενα τρομοκρατικών πράξεων των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ακόμα και αν δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος από την αντίδραση των αρμοδίων αρχών, είναι σαφές ότι υπάρχει βελτίωση. «Είμαι εναντίον κάθε ισοπέδωσης», είπε, υπενθυμίζοντας και περιπτώσεις αυτοθυσίας αστυνομικών οργάνων. Σημείωσε ακόμη ότι εμπιστεύεται τους υπουργούς του και ότι «εν πάσει περιπτώσει, η απόδωση πολιτικών ευθυνών δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, και στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη σύνταξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως για τα έργα που ανήκουν στο λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο», από τον οποίο ολόκληρη η νοτιοανατολική Ευρώπη θα αποκομίσει οφέλη, απαιτείται να τεθούν σε λειτουργία οι κατάλληλοι μηχανισμοί.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε συμφωνία ως προς την αποφασιστική συμβολή που θα πρέπει να έχει η ΕΕ στις προσπάθειες για περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. «Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τη μονογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων ζωνών. «Η συμφωνία βασίζεται πλήρως στις διατάξεις της σύμβασης των Η.Ε. για το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε και πρόσθεσε πως με τη συμφωνία αυτή θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας.

Έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
«Η από κοινού δράση και ο συντονισμός αποτελούν ουσιαστικό τμήμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την οικονομική ανάκαμψη, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι με κοινή δράση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΕΕ μπορεί να φέρει σε πιο στέρεες βάσεις τον χρηματοοικονομικό τομέα, να πετύχει ροή των πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και να προστατέψει τους πολίτες από τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης.
Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, που εγκρίθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να γίνουν αισθητές οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία». Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας ύψους 400 δισ. ευρώ που αναλογεί στο 3,3% του ΑΕΠ των "27" θα δημιουργήσει νέες επενδύσεις, θα τονώσει τη ζήτηση, θα δημιουργήσει απασχόληση και θα βοηθήσει την ΕΕ να προχωρήσει προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».
Σύμφωνα με τους "27", η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της εύρυθμης λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
Για το λόγο αυτό, καλούν το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή να καταλήξουν ταχέως σε συμφωνία για τις νομοθετικές πράξεις, που αφορούν οργανισμούς αξιολόγησης πιστωληπτικής ικανότητας, για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και τις διασυνοριακές πληρωμές και το ηλεκτρονικό χρήμα, ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοσή τους πριν από τις ευρωεκλογές.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι απαιτούνται και άλλες προσπάθειες για να βελτιωθεί η επιτήρηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουν ότι η έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, υπό τον πρώην Διευθυντή του ΔΝΤ, Ζακ ντε Λαροζιέρ, συνιστά τη βάση για κάθε δράση. Το νέο εποπτικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Ιουνίου.
Παράλληλα, οι "27", ύστερα από διαπραγματεύσεις τριών μηνών, συμφώνησαν για το πώς θα κατανεμηθούν κονδύλια ύψους 5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για υποστήριξη προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας και του ευρυζωνικού διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας ITGI θα λάβει κοινοτική χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ, η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (Κομοτηνή-Χάσκοβο) θα λάβει ενίσχυση 45 εκατ. Ευρώ (20 εκατ. για την Ελλάδα και 25 για τη Βουλγαρία), ενώ το πρόγραμμα διασύνδεσης των χωρών μελών για την υλοποίηση υποδομών και εξοπλισμού, σε περίπτωση που παρατηρηθούν διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου, θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 80 εκατ. ευρώ. Οι 12 χώρες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία.
Συνολικά, περίπου 30 δισ. ευρώ θα διατεθούν από πόρους της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτευχθείσα πρόοδο, ιδίως σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, για τη συμφωνία σχετικά με την εθελοντική εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που στοχεύουν στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Απευθύνουν, επίσης, έκκληση για ταχεία επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αναθεώρηση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την εξισορρόπηση της παγκοσμιοποίησης. Παράλληλα, οι «27» εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ενισχύσουν τις οικονομίες των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με οικονομική βοήθεια 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, συμφώνησαν πως η συμβολή της ΕΕ στην αύξηση των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χώρες, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, να είναι της τάξης των 75 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την απασχόληση, στο κείμενο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι «οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά έγκαιρο, στοχοθετημένο και προσωρινό τρόπο τηρώντας, όμως, μια σειρά από αρχές, όπως η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η εξασφάλιση αμεροληψίας έναντι προϊόντων και υπηρεσιών από άλλα κράτη μέλη και η εξασφάλιση της συνοχής με τους μακροπρόθεσμους μεταρρυθμιστικούς στόχους».
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ακόμη ότι «η συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων ανάκαμψης έχει ζωτική σημασία, τόσο σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο υπουργών καλούνται να αξιολογούν και να παρακολουθούν τα λαμβανόμενα μέτρα και να υποβάλουν σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου τη σταθερή προσήλωση του σε υγιή δημόσια οικονομικά και στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Τα κράτη μέλη πρέπει να επανέλθουν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους το συντομότερο δυνατό, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάπτυξη και σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο, σε θέσεις που συνάδουν με τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών», επισημαίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων .
Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ακόμη την υποστήριξή τους στην ανάγκη πλήρους αξιοποίησης της ανανεωμένης Στρατηγικής της Λισσαβώνας για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Επιπλέον, καθόρισαν τη στάση τους, ενόψει του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο και σε γενικές γραμμές τονίζουν την ανάγκη συντονισμού των διεθνών ενεργειών για την προώθηση της ταχείας επανόδου σε βιώσιμη οικονομική μεγένθυση και καλύτερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Για την ενέργεια, συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ με βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, των ενεργειακών πηγών και των οδών προμήθειας.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις κλιματικές αλλαγές και ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο, η Σύνοδος Κορυφής τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για την επίτευξη παγκόσμιας και συνολικής συμφωνίας, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής υπενθυμίζει τη δέσμευση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 30%, υπό την προϋπόθεση ότι οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα δεσμευθούν για ανάλογη μείωση των εκπομπών.
Α.Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: