Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

"Αφερεγγυότητα και ανευθυνότητα"..!

Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου, πρ. Βουλευτή Δράμας

Ζούμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο πλανήτης μας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο!
Σε αυτήν την κρίση ενεπλάκη και η οικονομία της χώρας μας, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο.
Η κυβέρνηση προσπαθεί, πότε μόνη της, πότε με τις 26 υπόλοιπες χώρες, με τις οποίες είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης, στην οικονομία της.
Η κρίση αυτή άρχισε να γίνεται γνωστή στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2008.


Σε ορισμένες χώρες έγινε αμέσως αντιληπτή, σε ορισμένες αργότερα και σε άλλες τώρα αρχίζει, όπως η δική μας χώρα, η Ελλάδα. Καμία όμως δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθός και την διάρκεια της! Από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου, του 2008, το Υπουργείο Οικονομίας προετοίμαζε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους του 2009.
Δηλαδή η προετοιμασία του προϋπολογισμού συνέπεσε με το ξέσπασμα της κρίσης. Λογικό είναι η κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου, να μην γνωρίζαν και να μήν γνωρίζουν σήμερα το μέγεθος και την διάρκεια της κρίσης, δηλαδή τις εππτώσεις στην ελληνική οικονομία, η οποία εξαρτάται από τις επιπτώσεις στις οικονομίες των άλλων κρατών που είναι συνδεδεμένη η δική μας οικονομία!
Σήμερα υπάρχει μία ανεύθυνη κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης και μάλιστα όταν όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η κρίση ακουμπά, λίγο καθυστερημένα και την δική μας χώρα.
Κύριο επιχείρημα της αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο έχει ήδη αναθεωρηθεί, ενώ το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, έχει συναντήσει κάποιες επιφυλάξεις από την πλευρά της Κομισιόν.
Όμως λένε την μισή αλήθεια!
Η άλλη μισή είναι, που δεν λέγεται, ότι στις συνθήκες διεθνούς κρίσης, όλες οι κυβερνήσεις, όλων των κρατών, και όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί, αναθεωρούν συνεχώς τις προβλέψεις τους για το ρυθμό του Α.Ε.Π., για το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης, για τα ελλείμματα, ακόμα και για το επιτόκιο στο οποίο θα αναγκασθούν να δανεισθούν. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα αναγκασθούν σε συνεχή αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού τους!

Ακόμα, όλοι αναγκάσθηκαν να εξαγγείλουν κολοσσιαία προγράμματα σταθεροποίησης! Πακέτα για την σωτηρία των Τραπεζών, πακέτα για την στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών τους, πακέτα για την στήριξη της κατανάλωσης, της μεσαίας τάξης και των δανειοληπτών τους. Αλλεπάλληλα έκτακτα μέτρα εξαγγέλλονται συνεχώς, γιατί τα προηγούμενα δεν επαρκούν. Και ήδη προεξοφλούνε νέα, ενώ δεν αποκλείονται και πιο ριζοσπαστικά μέτρα και λύσεις!
Όλοι βρίσκονται σε αμηχανία, όλοι βλέπουν ότι χάνουν τον έλεγχο, όλοι περιέρχονται σε απόγνωση, όλοι παίρνουν μέτρα, και νέα μέτρα και άλλα μέτρα..!
Αναλογικά η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερότερη πορεία. Ακόμα και η Κομισιόν της αναγνωρίζει ότι δεν έχει το χειρότερο έλλειμμα ούτε το χειρότερο συνολικό χρέος.
Ακόμα και οι απαισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν προβλέπουν, έστω και οριακή, αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 0,1%, όταν προεξοφλούν ύφεση (μείωση του ΑΕΠ) άνω του 2% για ολόκληρη την Ευρώπη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος είναι το υψηλό επιτόκιο δανεισμού ( spread ) σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας. Αυτό όμως έχει να κάνει περισσότερο με την πολιτική κατάσταση παρά με την οικονομία. Είναι περισσότερο πολιτικό ρίσκο το οποίο ενσωματώνεται στα επιτόκια..
Είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το πολιτικό κλίμα, για να μειωθεί το ρίσκο και να μειωθούν τα spreads και το κόστος δανεισμού. Και είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να την βοηθήσει!

Μέχρι τώρα δεν το κάνει.
Κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι κάνει «αναθεωρήσεις», τις οποίες κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, προσπαθεί να εκβιάσει εκλογές ( επιτείνοντας την αστάθεια ) και υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια» σε όλες τις κοινωνικές ομάδες χωρίς να αναφέρει ούτε υπαινικτικά, πώς θα τις χρηματοδοτήσει.
Εκτός από άδικη είναι και ανεύθυνη.
Εκτός από ανεύθυνη είναι και επιζήμια.
Προσπαθώντας να «αποκαλύψει» την «αφερεγγυότητα» της Κυβέρνησης, αποκαλύπτει την ανευθυνότητα την δική της..!

emprosdrama.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: