Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σήμερα ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (11:00), τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (12:30), τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (14:00) και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο (17:00). Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.
Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων
Στην σχετική απάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ερωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τις συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. ο κ.Καραμανλής είχε αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ, τονίζοντας ότι "η ύπαρξη συναινετικού κλίματος θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση").
"Θέλω να πιστεύω ότι όσοι προσέρχονται στο διάλογο, δεν προσέρχονται με προσχηματική πρόθεση", πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος και υπογράμμισε πως δεν θέλει να προκαταλάβει ούτε το περιεχόμενο, ούτε την έκβαση αυτών των συζητήσεων.
"Σημασία έχει ότι ο διάλογος γίνεται και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του πρωθυπουργού. Αυτό κρατώ και τίποτα άλλο", πρόσθεσε. "Άλλοι προκαταλαμβάνουν τις αυριανές συζητήσεις. Όχι η κυβέρνηση", απάντησε σε άλλο ερώτημα και ανέφερε πως "οι ακραίες τοποθετήσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου, ασφαλώς και δεν συμβάλουν θετικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεννόησης.Την κυβέρνηση όμως δεν την εγκαταλείπει η ελπίδα".
Για το ενδεχόμενο νέου κύκλου τέτοιων συναντήσεων στη περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση στην αυριανές επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η συνεχής άρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν θα αφαιρέσει από την κυβέρνηση το καθήκον της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.
"Η συνεχής εκλογολογία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον", είπε σε επόμενη ερώτηση αν η άρνηση οδηγεί σε εκλογές. Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ζητά συναίνεση για μία πολιτική που έχει αποτύχει, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως πρώτη η κυβέρνηση διέγνωσε την κρίση και δεν ωραιοποίησε τίποτα. Επεσήμανε πως πρώτη η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες όπως την αύξηση του εγγυημένου ορίου για τις τραπεζικές καταθέσεις ενώ είμαστε μεταξύ των 3-4 χωρών των οποίων τα σχέδια πρώτα εγκρίθηκαν. "Εμείς κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να δίνονται λύσεις και οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες από αυτή την κρίση", συμπλήρωσε και μετά από άλλη ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η ρευστότητα για την οικονομία και αφετέρου να συμπαραστέκεται μέσα στα όρια των αντοχών της οικονομίας, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Σε ό,τι αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων, παρέπεμψε στην απάντηση του κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες ενώ σε ερώτηση για σχετικές απόψεις που φέρεται να διατύπωσε μέσα στην κυβερνητική επιτροπή ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Αντώναρος είπε ότι τα Μέσα μπορεί να γράφουν διάφορα αλλά την κυβέρνηση δεσμεύουν οι επίσημες δηλώσεις.

Α.Π.Ε.

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Δηλώσεις μετά την συνάντηση, με τον Πρωθυπουργό, του Γ.Α.Π.

"Η κυβέρνηση ζητά λευκή επιταγή για ατελέσφορες πολιτικές, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση, παρά μόνο σχέδιο μιας χρήσης, δηλαδή προεκλογικό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μετέφερε στον πρωθυπουργό την ανησυχία όχι μόνο του ίδιου, αλλά και των πολιτών για την κρίση, την αύξηση της ανεργίας και την απουσία της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ριζικά νέο σχέδιο.

Τόνισε ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την κρίση, για στήριξη της αγοράς, αλλά και στήριξη της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.

«Πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο πιστεύω ότι θα μπορούσαν να συστρατευτούν όλοι οι Έλληνες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο έξόδου από την κρίση, καμία ουσιαστική πρόταση για διαπραγμάτευση στην ΕΕ.

Και συμπλήρωσε: «Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο μια χρήσης και αυτής προεκλογικής».

Τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος «και της συνεννόησης και της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων». Όμως, πρόσθεσε, η κυβέρνηση απορρίπτει τις δίκες μας προτάσεις εδώ και πέντε χρόνια. Και καταλήγοντας είπε: «Η κυβέρνηση ζητά λευκή επιταγή για να συνεχίσει τις ατελέσφορες πολιτικές».

Στις 12:30 ακολουθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στις 2 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και στις 5 το απόγευμα με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο.

Newsroom ΔΟΛ