Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Σε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης εξελίσσεται η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ !

Οι πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό για το τι συμβαίνει και σε αναπτυγμένες οικονομίες και σε αναπτυσσόμενες εκπλήσσουν διότι τα ελληνικά ΜΜΕ τηρούσαν στάση Πασόκ και δεν αναγνώριζαν ότι υπάρχει διεθνής κρίση ή αναφέρονταν χλιαρά σε τραγικές καταστάσεις διεθνών επιχειρήσεων όπως AIG, τεράστιες τράπεζες και σχεδόν όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη.
Αυτό βέβαια σημαίνει πτώσεις ΑΕΠ, πτώσεις εξαγωγών, πτώσεις βιομηχανικής παραγωγής, ανεργία, αυξήσεις ελλειμμάτων και με μια λέξη ένα βήμα πριν «κάποια» μεγάλη ύφεση, χωρίς να διαφαίνεται η κορυφή της.
Εκεί που πραγματικά τσακώνονται οι οικονομολόγοι είναι τα αίτια της κρίσης.
Συνήθως τα ρίχνουν στις φούσκες που προκάλεσαν το «φτηνό χρήμα» και τα λεγόμενα «τοξικά παράγωγα» αν και δεν ερμηνεύουν πλήρως το μπαμ που προκλήθηκε.
Στη χώρα μας μέχρι στιγμής η κρίση περνά ξώφαλτσα επειδή δεν έχουμε βαριά βιομηχανία και το τραπεζικό σύστημα κερδοσκόπησε πάνω στον ελληνικό λαό και απέφυγε μεγάλη έκθεση σε τοξικά προϊόντα(κυρίως αγγλικά και αμερικάνικα).
Μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί η ελληνική οικονομία σε περίπτωση παταγώδους αποτυχίας των εσόδων από τον τουρισμό(κυρίως). Οι μέχρι στιγμής προβλέψεις για τον τουρισμό είναι επισφαλείς επειδή δεν λαμβάνουν υπόψιν τα πακέτα του Μαρτίου, αλλά και τους «last minute» που αποτελούν και την μεγάλη αιτία αύξησης του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Το «χαρτί εκστρατείας» της ΝΔ είναι ο Καραμανλής από τον οποίο εκπορεύονται η αναγκαιότητα της συναίνεσης, και της «εθνικοποίησης» της κρίσης.
Σε τυχόν εκλογές ο πρωθυπουργός θα προτείνει συναίνεση και ο Παπανδρέου θα απαντά πολωτικά, πεισματικά και εγωιστικά:
«καμιά συναίνεση», αρνούμενος όμως να δώσει σχέδιο διεξόδου από την κρίση (μια κρίση που μέχρι πρότινος αρνούνταν την ύπαρξή της!).
Είναι φανερό ότι το Πασόκ αποφάσισε να «κερδοσκοπήσει» πάνω στην κρίση.
Να δημαγωγήσει χωρίς καμιά πρόταση και υποσχόμενο «λεφτά που υπάρχουν» ……. χωρίς να εξηγεί που ακριβώς βρίσκονται!
Γενικά και αόριστα απειλεί με ελέγχους της αγοράς και ασφυκτικές φορολογίες με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να ικανοποιηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που «ξέρουν» ότι πηγή των προβλημάτων στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή!!!!
Δεν έχουν ιδέα όμως που πραγματικά βρίσκεται η αγορά. Η πραγματοποίηση των «απειλών» τους θα οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις και τότε πράγματι θα έχουμε τεράστια κρίση στην Ελλάδα.
Εν κατακλείδι, το Πασόκ και ο αρχηγός του επιλέγουν το «σκληρό ροκ» σε μια ιστορική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από παγκόσμια ύφεση, όλες οι χώρες της Ευρώπης μιλούν για συνεργασία και εφαρμογή «κοινού» προγράμματος και ο πλανήτης δεν ξέρει «που πάμε» αφού η κρίση εξελίσσεται και αλλάζει διαρκώς δεδομένα και ερμηνευτικές προσεγγίσεις.
Σε τέτοιο διεθνές περιβάλλον μόνο βερμπαλισμό και αλαζονεία δείχνει η ευκολία που η αντιπολίτευση καταγγέλλει και απαξιώνει τα πάντα.
Τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι "δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις "παγκόσμιο New Deal" και "ενωμένοι". Ο Παπανδρέου ακόμα δεν το έχει συνειδητοποιήσει και αρνείται ανεύθυνα, για άλλη μια φορά, την πραγματικότητα …


αναρτήθηκε από emprosdrama.blogspot.com το έστειλε ο exastal

2 σχόλια:

Stathis είπε...

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναίνεση αλλά ο Γ. Παπανδρέου έχει έτοιμη τη δήλωση της άρνησης.


Συναίνεση έστω και την ύστατη στιγμή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις της Πέμπτης, την ίδια ώρα που – σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες– τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τα κόμματα της Αριστεράς θα προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτοντας το αίτημά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στον κ. Παπανδρέου και απέφυγε χαρακτηρισμούς, ενώ και ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης προέτρεψε τους πολιτικούς αρχηγούς να επιδείξουν «έστω και την ελάχιστη διάθεση συνεννόησης».

Ωστόσο εκλογές «εδώ και τώρα» αναμένεται να ζητήσει και κατ’ ιδίαν από τον κ. Καραμανλή ο Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ το προσχέδιο της δήλωσης που θα κάνει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ήδη έτοιμο στα βασικά του σημεία και αφορά την απόρριψη κάθε λογικής συναίνεσης με την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας το αίτημα προσχηματικό, την (επανα)διατύπωση αιτήματος για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ως μόνη λύση για σχηματισμό ισχυρής και με νωπή εντολή κυβέρνησης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, και την προσωπική δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άσκηση κυβερνητικής πολιτικής με στόχο τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για την επίλυση μεγάλων και σύνθετων προβλημάτων. Επειτα από ένα διάλειμμα λίγων ημερών μετά τη συνέντευξη Καραμανλή από τις Βρυξέλλες, η Χαριλάου Τρικούπη κινείται και πάλι σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς. Υστερα από δύο χρόνια ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε προσωπική ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Καραμανλή με αφορμή την πιστωτική ασφυξία, ενώ κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή για περισσότερες από 700.000 προσλήψεις στο Δημόσιο!

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι ο σχεδιασμός του κ. Καραμανλή περιλαμβάνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές.

citypress.gr

Stathis είπε...

"Ανάγκη συνεννόησης στα αυτονόητα"

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας.

Ο κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του κατά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι η Ευρώπη βιώνει την πιο μεγάλη κρίση και πως χρειάζεται συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπιστεί. Είναι μια κρίση πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την έκταση, το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της.

Για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, αλλά και συνεχής επαγρύπνηση προκειμένου να προσαρμόζουμε τη δράση μας στα δεδομένα που αλλάζουν.

Τόνισε, επίσης, πως χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους, πολιτικούς φορείς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, από όλους τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση στα βασικά και αυτονόητα, καθώς όπως ανέφερε, όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα μας κανείς δεν μπορεί να κωφεύει.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Αύριο, ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (11:00), τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (12:30), τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (14:00) και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο (17:00).

Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.

Η διεθνής οικονομική κρίση συζητήθηκε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ενόψει του ECOFIN, που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ανέφερε ότι "κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ' επέκταση και την ελληνική".

Ο κ.Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι "στόχος του σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με τις όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το σχέδιό μας έχει στόχο αφενός να περιορίσει τα ελλείμματα του δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις, που να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους Ελληνες και νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε, όμως, και σε επιφυλακή για να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας".

Εξ άλλου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τη διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα, ανέφερε σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση πως "κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία, τα οποία προβληματίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης".

Ο στόχος μας, είπε η κα Μπακογιάννη, είναι να υπάρξει απόλυτος συντονισμός όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και συνεργασία και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης.