Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Επανέρχονται οι 4 φόροι στα ακίνητα

Με βάση τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου, οι φόροι που έρχονται στα ακίνητα είναι:
1 Επαναφορά του φόρου κληρονομιών
Η κατάργηση του φόρου στα τέλη του 2007 στέρησε τεράστια ποσά στο Δημόσιο Ταμείο, τα οποία δεν αναπληρώθηκαν από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που επεβλήθη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της κατάργησης του φόρου κληρονομιών το Δημόσιο Ταμείο απώλεσε μόνο το 2008 έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Η απώλεια αυτή προκλήθηκε λόγω της κατάργησης της κλιμακωτής φορολόγησης της αξίας κληρονομιών, η οποία υπολογιζόταν με συντελεστές 5-20%, και της αντικατάστασής της με ενιαίο συντελεστή 1% πάνω από το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ. Τα σενάρια που εξετάζονται τώρα στο υπουργείο προβλέπουν την επαναφορά της φορολόγησης των κληρονομιών με καθιέρωση εκ νέου κλιμακωτών συντελεστών. Έτσι, μελετάται να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ, να θεσπιστεί στη συνέχεια συντελεστής 5%, ο οποίος θα αυξάνεται έως και το 10% ή 15% ανάλογα με το ύψος της κληρονομούμενης ακίνητης περιουσίας. Για την κληρονομιά ενός ακινήτου αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ σήμερα ο φόρος είναι 1.050 ευρώ, ενώ αν θεσπιστεί συντελεστής 5% ο φόρος κληρονομιάς θα αυξηθεί στα 5.250 ευρώ, δηλαδή 4.200 ευρώ περισσότερα. Μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για τους φορολογουμένους που κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, καθώς ενώ σήμερα ο φόρος υπολογίζεται με ενιαίο συντελεστή 1% επί της αντικειμενικής αξίας, θα φθάσει να υπολογίζεται, ανάλογα με το σενάριο που θα υιοθετηθεί αναφορικά με τους συντελεστές του φόρου, ακόμη και με 15%.
2 Επαναφορά του φόρου γονικών παροχών
Μαζί με τον φόρο κληρονομιών καταργήθηκε και ο φόρος γονικών παροχών, ο οποίος πλέον
υπολογίζεται και αυτός με συντελεστή 1% επί της αντικειμενικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο
όριο των 95.000 ευρώ. Μεγάλες ήταν οι απώλειες εσόδων και από αυτήν την κατάργηση, καθώς
χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως όσοι επιθυμούσαν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους μεγάλης αξίας ακίνητα, έσπευσαν με την κατάργηση του φόρου να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές καταβάλλοντας ελάχιστο φόρο σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς. Στο υπουργείο εξετάζουν τώρα να αντικαταστήσουν τον συντελεστή υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών με κλιμακωτούς συντελεστές που και στην περίπτωση αυτή μπορεί να φθάνουν έως και το 15% ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που παρέχεται από τους γονείς στα παιδιά.
3«Τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων
Θέσπιση ειδικής εισπρακτικής ρύθμισης που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων στα ακίνητα, οι οποίοι έχουν μετασκευαστεί σε χώρους κύριας χρήσης. Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 1.000.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα κληθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ να καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο ημιυπαίθριου χώρου. Να σημειωθεί ότι η καταβολή του ποσού δεν θα οδηγεί σε πλήρη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν μετασκευαστεί σε χώρους κύριας χρήσης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ρύθμιση θα πάρει τη μορφή της καταβολής ενός εφάπαξ προστίμου με αντάλλαγμα την απαλλαγή από μελλοντικά πρόστιμα και τον κίνδυνο κατεδάφισης. Το βασικό σενάριο που εξετάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ είναι το ύψος του προστίμου να έχει άμεση συσχέτιση με την αντικειμενική αξία του ημιυπαίθριου χώρου, υπολογιζόμενου ως χώρου κύριας χρήσης. Μάλιστα, μελετάται το εφάπαξ πρόστιμο να κυμαίνεται από 10% έως 30% της αντικειμενικής αξίας. Για παράδειγμα, σε μια περιοχή που η αντικειμενική αξία είναι 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το πρόστιμο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 150 ευρώ ανά τετραγωνικό. Για έναν ημιυπαίθριο χώρο 15 τετραγωνικών μέτρων θα απαιτείται η καταβολή εφάπαξ προστίμου ύψους 2.250 ευρώ. Προβληματισμός υπάρχει στα δύο υπουργεία για το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες θα ανταποκριθούν στη ρύθμιση και θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται διάφορες λύσεις όπως η ανακοίνωση απειλής ελέγχων και το μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων. Με βάση μετριοπαθείς εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από τη ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
4 Κλιμακωτή φορολόγηση στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων
Σήμερα το ΕΤΑΚ υπολογίζεται με ενιαίο συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενι κής αξίας του ακινήτου. Με βάση όσα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, το ΕΤΑΚ τα επόμενα χρόνια θα υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι θα κλιμακώνονται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου. Με βάση αυτά τα σενάρια ουσιαστικά θα επανέλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αφού οι φορολογούμενοι με υψηλή αξία ακίνητης περιουσίας εξετάζεται να καταβάλλουν 0,5 έως και 1% ετήσιο τέλος ακινήτων. Δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να μετατεθεί για αργότερα εντός του 2010 και να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρεία για νέα έσοδα στον επόμενο προϋπολογισμό.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: