Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Εντός των πλαισίων του Συντάγματος ο Ν.3549/2007 με την απόφαση 32/2009 του Σ.τ. Ε.

Νίκη κατά κράτος για τον νόμο - πλαίσιο σε πείσμα των επικριτών του.!
Ο Ν. 3549/2007 υπό τον τίτλο "Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων", που ψηφίστηκε επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου και πολεμήθηκε σφόδρα, κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει η ΠΟΣΔΕΠ ΑΕΙ και ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα, με την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει - και η οποία απορρίφθηκε - επεδίωκαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου και αφορούσε στη συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ και, ειδικότερα, στην πρόβλεψη για συγκρότησή τους κατά το 1/3 από μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου ΑΕΙ (εξωτερικοί εκλέκτορες).
Με την απόφαση του Σ.τ.Ε. (32/2009) απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί των αιτούντων, τόσο οι τυπικοί (υπέρβαση εξουσιοδότησης νόμου) όσο και οι ουσιαστικοί (αντισυνταγματικότητα της εν λόγω διάταξης νόμου).
"...Έστω και εκ των υστέρων, δικαιώνονται οι επιλογές της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ και διαψεύδονται οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν αντισυνταγματικότητα του νόμου - πλαισίου..." τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου.
Ειδικότερα, στον ισχυρισμό ότι η συμμετοχή στο εκλεκτορικό σώμα εξωτερικών εκλεκτόρων αντίκειται στο άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας δέχθηκε ότι η συμμετοχή αυτή όχι μόνο δεν αποκλείεται από την αρχή της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ αλλά, περαιτέρω, ότι "...ενισχύει τη συνεργασία και την επιστημονική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ΑΕΙ της χώρας και το διάλογο του διδακτικού και ερευνητικού τους προσωπικού, ο οποίος προάγει την επιστήμη...", καθώς και ότι η επιλογή των εξωτερικών εκλεκτόρων "...γίνεται κατ’ εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων, με σκοπό τη διασφάλιση αυξημένων εγγυήσεων αμεροληψίας και αξιοκρατικής επιλογής..."

gianniotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: