Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Δέσμευση για συντονισμένη δράση εντός πλαισίου Ε.Ε. Κοινό ανακοινωθέν των "27" αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι «η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να εξέλθει από την παρούσα οικονομική κρίση, μόνο αν εξακολουθήσει να δρα με συντονισμένο τρόπο, εντός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς και της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Το παραπάνω υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν Τύπου, στο οποίο κατέληξαν οι 27 ηγέτες που συνεδρίασαν, άτυπα την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Το ανακοινωθέν Τύπου έχει δύο βασικά κεφάλαια, ένα που αφορά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την προώθηση οικονομικής σταθερότητας στην ΕΕ και ένα δεύτερο που αφορά στη νέα δραστηριοποίηση της πραγματικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οι «27» τονίζουν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες, βάσει των αρχών που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2008, ώστε να αποκατασταθούν κατάλληλοι και αποτελεσματικοί όροι χρηματοδότησης στην οικονομία.

Επισημαίνεται ότι το άνοιγμα του πιστωτικού διαύλου, είναι καθοριστικής σημασίας, όπως και αυτό της αντιμετώπισης του θέματος των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Φεβρουαρίου.
Τήρηση κανόνων
Οι «27» τονίζουν τη σημασία που έχει η πλήρης τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού στην ΕΕ, καθώς και η βελτίωση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αφορούν την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ακόμα την ανάγκη εξασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών στα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς επίσης και την ανάγκη ενίσχυσης της μακροοικονομικής σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, βάσει αναλύσεων της Επιτροπής και λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού ρόλου των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τέλος το Συμβούλιο καλεί το Ecofin να εξετάζει επί διαρκούς βάσεως την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, ώστε να αναζητούνται ενδεχόμενες συγκεκριμένες δράσεις, κατά περίπτωση.
Σε ό,τι αφορά στη νέα δραστηριοποίηση της πραγματικής οικονομίας, το ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί να γίνει αξιολόγηση τόσο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάκαμψης της οικονομίας, όσο και των εθνικών προγραμμάτων στο επόμενο Εαρινό Συμβούλιο. Επισημαίνεται ακόμη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας και συνιστά ευρωπαϊκό συντονισμό των σχεδίων για την ανανέωση των στόλων των οχημάτων στα κράτη-μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και το λεγόμενο ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σύνοδος Κορυφής υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ειδικές συνθήκες των αναπτυσσομένων χωρών, ενώ παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη να αναγνωρισθεί η σημασία της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο, για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, των πολιτών και του χρηματοπιστωτικού τομέα.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: