Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Επιπλέον 250.000 άνεργοι τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη !

Επιπλέον 250.000 άνεργοι τον Ιανουάριο στις χώρες της Ευρωζώνης

Η χρηματο-πιστωτική κρίση και η ύφεση που επακολούθησε πλήττει δεινά την απασχόληση στην περιοχή της ευρωζώνης, όπου τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν επιπλέον 250 χιλιάδες άνεργοι.
Παράλληλα, μειώνεται ο πληθωρισμός, κάτι που λογικά θα παρακινήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ, κατά την πρώτη της συνεδρίαση τον Μάρτιο, να μειώσει το βασικό της παρεμβατικό επιτόκιο.
Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων της ευρωζώνης σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία φθάνει τους 13.036.000, αντιπροΕάν γίνει αναφορά σε όλη την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όμως, τότε ο συνολικός αριθμός των ανέργων φθάνει τους 18.412.000 εκατομμύρια, δηλαδή το 7,6% του συνόλου του πληθυσμού της ΕΕ. σωπεύουν δηλαδή το 8,2% του συνόλου του "ενεργού" πληθυσμού, από 8,1% τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο.

Υπάρχουν κράτη μέλη της ευρωζώνης όπου το πρόβλημα της ανεργίας παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξύ, η Ισπανία παραδείγματος χάρη όπου η ανεργία ξεπέρασε το 14% . Στη Γαλλία στο μεταξύ ξεπέρασε το ποσοστό 8%, ενώ στη Γερμανία, την "ατμομηχανή" της ευρωπαϊκής οικονομίας έφθασε ήδη και στο 7,3% του "ενεργού" πληθυσμού
.
Κατά μέσον όρον ο πληθωρισμός υποβιβάζεται κάτω από το όριο του 2% και επανέρχεται, στο μεταξύ στην ευρωζώνη, στο 1,1% , δηλαδή το "χαμηλό" του θέρους του 1999 καθώς όλοι φροντίζουν για την υπερπολύτιμη ρευστότητα στο ορατό μέλλον και δεν καταναλώνουν, όσο πρόσφατα.
Γενικά, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη μελλοντική ευρωστία των οικονομιών των κρατών τους βαίνει μειούμενη πράγμα που καλεί την ΕΚΤ σε νέα χαλάρωση, συνομολογείται από τους ειδικούς.


emprosdrama.blogspot.com από cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: