Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Δοκιμάζονται οι αντοχές της Ένωσης

O πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους προέδρους της Κομισιόν και του Eurogroup σχετικά με την ελληνική οικονομία

Επιτακτικότερη όσο ποτέ είναι η δημιουργία κοινού μετώπου από τους "27" απέναντι στην οικονομική κρίση, ούτως ώστε μέχρι το καλοκαίρι η Ευρώπη να έχει κατορθώσει να ορθώσει ενιαία φωνή απέναντι στην παγκόσμια οικονομική αναταραχή.
Για το λόγο αυτό η αυριανή (Κυριακή) άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης – η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το καλοκαίρι – θεωρείται από πολλούς ως η αποφασιστικότερη, αφού εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες δείξουν από την αρχή ότι δεν είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν, τότε οι επόμενες σύνοδοι ίσως αποδειχθούν δραματικές.
Ακόμα και η Γερμανία, η οποία μέχρι πρότεινος επέμενε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να "παλέψει" μόνη της, εκτιμά πλέον πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά τη κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ωστόσο, οι διαφωνίες σχετικά με το πώς θα επιμεριστεί το τεράστιο κόστος που απαιτεί μια τέτοια επιλογή εξακολουθούν να είναι εντονότατες και αναμένεται να δοκιμάσουν τις πολιτικές αντοχές της Ένωσης.
Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι μεταξύ άλλων ο συντονισμός των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης της οικονομίας, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τα μέτρα στήριξης του τραπεζικού τομέα, αλλά και τα ζητήματα τόνωση της απασχόλησης και περιορισμού της ανεργίας.
Εννέα χώρες της κεντρικής και ανατολής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία και Βουλγαρία) πρόκειται να καταθέσουν κοινή πρόταση με στόχο να αποτρέψουν τις αναπτυγμένες χώρες να λάβουν μέτρα για την προστασία μόνο των δικών τους οικονομιών.

Η ελληνική οικονομία
Κρίσιμες συναντήσεις για την ελληνική οικονομία θα έχει έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Zαν Κλοντ Γκιούνκερ.
Βασικός στόχος είναι η πιο επιεικής μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρωπαική Ένωση στις συστάσεις της για τη μείωση του ελλείμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραμανλής θα προβάλει το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, θα επαναλάβει την απόφαση για μείωση του ελλείμματος, για ρυθμούς ανάπτυξης 1% και για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.
Ωστόσο, οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα παραμένουν δυσοίωνες, καθώς η ανάπτυξη υπολογίζεται ότι θα αγγίξει μόλις το 0,2% και η ανεργία θα ανέλθει στο 9%.



emprosdrama.blogspot.com από ΣΚΑΊ gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: